Vicenç Lozano, periodista reconegut que va treballar a TV3 des del 1984 fins a la seva jubilació, el 2019, va explicar divendres al Fòrum 10 Comunicació de Puig-reig diverses anècdotes i intrigues que han passat a dins dels murs del Vaticà.

El periodista vigatà va esprémer al màxim l’hora i quart que va durar la conversa amb el director de Ràdio-Puig-reig, Josep Genescà, explicant part del que ha deixat escrit als seus llibres Intrigues i Poder i Vaticangate. Lozano va recalcar que sempre ha intentat fer la feina de periodista amb rigor i contrastant amb tothom que fos possible les informacions que li arribaven de fonts informatives i confidents.

El corresponsal al Vaticà va parlar durant la xerrada de la coexistència de dos corrents ideològics a dins de l’estat pontifici: un de reformista, que ara és encapçalat pel papa Francesc, i un de conservador, que ha governat durant segles i no es vol deixar perdre el poder. I també va tractar de la doble moral que impera a les altes esferes eclesiàstiques, amb religiosos que de dia són homòfobs i de nit tenen una vida íntima rica.

Lozano va explicar davant del centenar de persones que van omplir La Sala, a la plaça Nova de Puig-reig, que ara està treballant en una novel·la històrica on tindrà protagonisme la Segona República Espanyola i, alhora, els estratagemes de Benito Mussolini per crear l’Estat del Vaticà l’any 1929.

La quarta i darrera sessió del Fòrum 10 Comunicació d’enguany s’havia de celebrar divendres vinent, però ha quedat ajornada sense data concreta per causes de força major. La intervenció del matrimoni format per Toni Clapés (RAC1) i Marta Romagosa (Catalunya Ràdio) es farà esperar uns quants dies.