Rio 2016 encendrà aquesta divendres la flama olímpica que lluirà durant 16 dies amb motiu de la 31 edició dels Jocs Olímpics, sens dubte la major cita esportiva a nivell mundial, marcada per tots els problemes que han envoltat a la seva organització i amb una delegació espanyola preparada per brillar en el medaller.

Tots o gairebé tots estan ja a Rio de Janeiro, la primera ciutat de Sud-amèrica a acollir uns Jocs Olímpics. La ciutat rep la competició amb diferents problemes. Crisi política, problemes de seguretat, ja no només als carrers sinó també per l'amenaça gihadista, el virus Zika que ha deixat fora a gran nombre de tennistes i golfistes principalment, o els problemes amb les seves seus, com l'acabat 'exprés' de la Vila Olímpica o l'estat de les aigües on es competirà en vela.

No obstant això, tot sembla que quan aquest divendres la flama olímpica sigui encesa pel seu últim rellevista, encara sense conèixer el seu nom, tots aquests problemes començaran a ser oblidats i durant més de 15 dies es viurà la major festa esportiva de cada quatre anys, amb l'absència de molts atletes russos per la sospita del dopatge però amb un equip en representació dels refugiats.

En total, prop de 10.500 esportistes competiran en aquests Jocs. Entre ells, 306 atletes, 163 homes i 143 dones, representaran durant 16 dies a Espanya en un total de 25 disciplines del programa olímpic i a la recerca de demostrar que, tot i la crisi que ha assotat al país i a l'esport en aquests últims anys, el seu treball de quatre anys no ha estat en va i que estan disposats a donar nombroses alegries en forma de les sempre somiades medalles olímpiques, aquelles que semblen relluir més que cap altra en el palmarès de un esportista.

Però abans d'entrar de ple en la competició, que ja ha arrencat amb la disputa de diverses disciplines esportives, Rio 2016 oferirà al món aquesta nit la cerimònia d'inauguració "més cool" d'uns Jocs Olímpics, amb la qual vol enviar "un missatge amb cor al món "i convidar a les persones a" buscar similituds i acabar amb els atacs al planeta ".

En opinió dels seus responsables, després de la "elegància" que va mostrar la de Londres 2012, la "grandiositat" de Pequín 2008 i el "classicisme" d'Atenes 2004, la cerimònia de Rio "no serà gens opulenta" i mantindrà fins a última hora com a gran secret el nom de qui serà l'encarregat d'encendre el peveter.

L'equip que porta anys preparant-la, encapçalat pel director de cinema Fernando Meirelles i Marc Balich, que va participar també en l'obertura de Sotxi 2014, va assegurar desconèixer el nom de l'elegit per encendre el peveter en ser preguntat sobre la possibilitat que sigui l'exfutbolista Pelé.

La cerimònia d'inauguració de les Olimpíades tindrà tres pilars, "el jardí, la diversitat i l'alegria", trets que reflecteixen la realitat del Brasil. "Volem traslladar un missatge de tolerància, hi ha molta tensió al món, convidar a buscar les similituds entre nosaltres ja aturar els atacs al planeta. La raça humana i el planeta estan sota amenaça", va dir Meirelles, director de la pel·lícula "Ciutat de Déu ", qui al costat dels seus companys va voler desvincular la política de la cerimònia.

La història del Brasil, la seva imatge més moderna i també la seva cultura, especialment a través de la poesia que recitaran l'actriu local Fernanda Montenegro i l'anglesa Judi Dench i de la música típica amb intèrprets com Gilberto Gil, Caetano Veloso i Elza Soares, a més de la inevitable samba, també hi seran presents.

La gespa de Maracaná, un estadi de grans dimensions que han condicionat el muntatge escènic, acollirà la desfilada de les 207 delegacions olímpiques, en el qual hi ha previstes sorpreses que els creadors no han volgut revelar.

Tampoc van confirmar, per motius de seguretat, la xifra exacta de caps d'estat que s'esperen avui al recinte, però sí que hi ha altres nombres que es coneixen com els 3.000 milions de persones que està previst que segueixin la retransmissió de televisió en directe, els més de 5.000 voluntaris que col·laboraran i els 300 ballarins i 200 músics professionals que hi intervindran.

Els focs artificials tampoc faltaran en les gairebé quatre hores de durada d'un esdeveniment que pretén emocionar per quedar en la memòria històrica i que compta amb "el pressupost més baix de les últimes cerimònies d'obertura de Jocs i un staff molt barat", segons la seva pròpia definició.