Acaba de fer història; l'atleta sud-africà Wayde van Niekerk ha esborrat de les llistes el vell rècord mundial del nord-americà Michael Johnson establert el 1999 en els 400 metres. Ha recorregut la distància 43.03, nou rècord del món.

Darrere d'aquesta fita i d'aquesta medalla es troba, com en tots els altres casos, un dur sacrifici i entrenament. Que la responsable de la seva rutina sigui una àvia de 74 anys anomenada Anna Sophia Botha, converteix la seva història en una cosa d'allò més curiosa.

Botha va ser velocista i saltadora de longitud en els anys 50 i 60. Va començar a entrenar Van Niekerk el 2013, quan ell es va apuntar a la Universitat del Free State per estudiar màrqueting, on ella era entrenadora. Des de llavors la carrera del nou plusmarquista no ha fet més que créixer i ascendir.

Van Niekerk va començar en salt d'alçada però de seguida es va canviar a la velocitat; quan Botha el va conèixer va saber reforçar la seva musculatura i va acabar especialitzant-se en 400 metres, una prova menys explosiva que la de 200.

El secret d'Anna Sophia és motivar els seus atletes per esprémer al màxim les seves capacitats. En només dos anys va aconseguir que l'atleta sud-africà es convertís en campió del món el 2015 amb una marca de 43.48. No obstant això, en els Jocs de Rio Van Niekerk ha demostrat els fruits del seu entrenament i no només ha aconseguit una medalla d'or sinó que també ha acabat amb més de 15 anys de rècord del món.