Espanya va caure davant els Estats Units en la lluita per entrar a la final olímpica en un partit de semifinals sense brillantor, amb un triomf americà més ajustat en el marcador (76-82) del que ho va ser sobre la pista, en la qual van manar sempre i sense patir pel resultat. L'equip espanyol lluitarà, així, pel bronze davant el perdedor de la segona semifinal, Austràlia-Sèrbia, que s´ha jugat de matinada.

Sis punts finals dels Sergio Scariolo van deixar un marcador més que digne en un xoc que va quedar definitivament decantat quan Kevin Durant va posar el 69-80 a 1:41 del final després de tres decisions arbitrals controvertides: una primera falta en atac de Sergio Rodríguez que, hauria pogut ser un 2 + 1 i col·locar el marcador 72-78 a 2:16 del final, una posterior acció a l'altra cistella en la qual Pau Gasol va demanar falta en un rebot i una segona falta d'atac a Sergi Llull en la següent jugada ofensiva espanyola.

Tot i això, la veritat és que no va fer mai la sensació que els de Sergio Scariolo poguessin donar la sorpresa, ja que sempre van anar per darrere d'un rival al qual només li va faltar donar un empenta definitiva en un xoc que sempre va tenir al voltant dels deu punts d'avantatge.

A Espanya li va faltar una mica d'acompanyament en atac a Gasol (23 punts, 8 rebots i 22 de valoració), el millor del partit tot i el seu problema en un bessó i que només va anotar en el primer i tercer quart. A la pintura no el van acabar d´acompanyar ni Nicola Mirotic, amb quatre faltes ja al segon quart, ni Felipe Reyes.

Van començar millor els Estats Units, amb cinc punts de Durant que li van donar el seu primer avantatge (2-7) davant d'una Espanya a la qual començaven a no entrar-li els tirs exteriors i que acudia a Gasol per respondre.

Van gaudir de bons avantatges dels de Mike Kzryzewski en un primer quart amb 12 punts de Gasol, que va superar aquest divendres Juan Antonio San Epifanio, Epi, en la classificació de màxims anotadors històrics de la selecció espanyola.

El segon quart va ser un festival de tècniques. Fins a sis en van assenyalar els àrbitres: a Scariolo, a la banqueta, a Mirotic i a Reyes, per Espanya; i a George i Durant, pels Estats Units. La de Mirotic, per cert, era la quarta encara a 23 minuts del final. Això no va perjudicar Espanya, que es va endur el parcial d´aquest quart (22-19).

A la tornada de vestidors, la tònica del partit va ser la mateixa, tot i que amb Gasol com a arma ofensiva, aconseguint els 23 punts ja al final del període, tot i que els Estats Units aconseguia mantenir-se per davant còmodament.

En l'últim quart, abans de les discutibles decisions arbitrals, els EUA van arribar a tenir quinze punts d'avantatge (57-72), abans de la lluita de Sergio Rodríguez per tornar a entrar al partit, tot i que al final no ho va aconseguir i Espanya haurà de lluitar pel bronze.