Els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro van complir les previsions i van coronar al nedador nord-americà Michael Phelps i l'atleta jamaicà Usain Bolt com els reis de la cita, mentre que la nedadora nord-americana Katie Ledecky i la seva compatriota la gimnasta Simone Biles es van quedar amb el paper de 'reines', encara que molts esportistes van brillar en l'esdeveniment en sumar més d'una medalla.

Londres havien estat els últims Jocs de Phelps, però va sortir del seu retir i es va preparar per augmentar el seu medaller olímpic. A Rio va mostrar el seu nivell i va sumar sis medalles en les sis proves en què va participar, quatre individuals i dos relleus, per quedar-se amb un total de 28.

El 'Tauró' va sumar cinc ors, però no va aconseguir fer el ple per culpa de Joseph Schooling, que li va prendre la glòria en els 100 papallona. De totes maneres, va mantenir el seu tron ??en els 200 metres estils per quarts Jocs consecutius, gesta només aconseguida en l'olimpisme pels seus compatriotes l'Oerter i Carl Lewis, i va recuperar el dels 200 papallona que va perdre a Londres davant el sud-africà Chad Le Clos. Les seves altres dues victòries van ser en els tres relleus per quedar-se amb 23 ors olímpics.

Bolt, el mediàtic

L'altra gran estrella que tothom volia veure a Rio era l'atleta Usain Bolt. El jamaicà, més receptiu a l'espectacle que Phelps, va brillar tant fora com, sobretot, dins de la pista de l'estadi Joao Havelange, que el va veure fer història en repetir el seu triplet de Pequín i Londres.

El velocista no va afegir cap plusmarca mundial als seus tres nous ors, el que l'iguala amb Carl Lewis i Pavo Nuurmi amb un total de nou metalls daurats. A més, 'Rayo' va guanyar amb molta suficiència i gairebé sense complicacions en els 100 i 200, on ningú el va inquietar excepte el suspens que havia a meitat de l'hectòmetre, mentre que el seu últim relleu en el relleu 4x100 va ser igual de demolidora. Ni ell ni Phelps estaran, excepte sorpresa, a Tòquio 2020 on altres figures s'hauran de reemplaçar la seva allargada figura esportiva i mediàtica.

El seu nom i historial els va fer ser centre d'atenció, però hi va haver altres esportistes masculins que també van brillar com el 'pistard' Jason Kenny, rei del Velòdrom amb tres ors (keirin, velocitat individual i velocitat per equips), altres atletes com el britànic Mo Farah que va reeditar el complicat doblet 5.000-10.000 i el sud-africà Wayde Van Niekerk, or en 400 metres rebaixant en 13 centèsimes el rècord del món de Michael Johnson (43.03). A la delegació espanyola també hi va haver un doble medallista: el palista Saül Craviotto, or en K2 200 al costat de Cristian Toro i bronze en K1 200.

També van destacar el judoka francès Teddy Riner, que va defensar el seu or en +100 quilos i va mantenir l'invicte que posseeix des de 2010, el futbolista brasiler Neymar, clau en les fases finals marcant un gol a cada un d'ells i el penal que va acabar per donar per fi a Brasil el seu anhelat títol olímpic, el tennista escocès Andy Murray, el primer a repetir or individual, o el gimnasta japonès Kohei Uchimura, el primer a reeditar victòria en el concurs general olímpic a 44 anys.

Ledecky i Biles, grans dominadores

Pel que fa a les dones, van sobresortir també dos nord-americanes, la nedadora Katie Ledecky i la gimnasta Simone Biles, totes dues de 19 anys i que tenen marge, sobretot la primera, d'arribar a la següent cita amb possibilitats d'augmentar més el seu palmarès.

La nedadora de Washington va marxar de Brasil com la 'reina' de l'estil lliure en guanyar els 200, 400 i 800, cosa que no s'aconseguia des de Mèxic'68 (Debbie Meyer), i el relleu 4x200 lliure. Només va fallar en el relleu 4x100 lliures, on les australianes la van deixar amb la plata.

Bils va ser la gran protagonista de l'Arena Olímpic, on va aconseguir els quatre primers ors olímpics en dominar en el concurs general individual, la final de terra i la de salt, més l'aconseguit en el concurs general per equips. En canvi, es va quedar també sense el ple com Phelps i Ledecky per culpa d'una inoportuna relliscada a la barra d'equilibri que, de totes maneres, no la va baixar del podi (bronze).

Amb un or menys que la nedadora i la gimnasta es va quedar l'hongaresa Katinka Hosszu, que de no dur res fa quatre anys a Londres va passar a anar-se'n de Rio de Janeiro victoriosa en els 200 i 400 estils, i en els 100 esquena, però tampoc sense fer ple per la seva plata en els 200 esquena. La seva compatriota Danuta Kozak va guanyar tres ors al K-1 500, el K-2 500 i el K-4 500.

Pel costat espanyol, Mireia Belmonte, millor nedadora espanyola de tots els temps, va aconseguir la medalla d'or en els 200 metres papallona i el tercer lloc en els 400 estils .. També va destacar, en tennis, l'actuació de Rafa Nadal, or en dobles amb Marc López i quart en individuals.

Una altra esportista femenina destacada va ser la lluitadora japonesa Kaori Icho, or en 58 quilos en lluita lliure per quarts Jocs consecutius, de manera que es va convertir en la primera dona a encadenar quatre títols olímpics consecutius d'un esport individual, unint el seu nom als nord-americà Michael Phelps, que ho va fer en els 200 estils, l'Oerter (disc) i Carl Lewis (atletisme).

Malgrat no guanyar cap medalla, també van ser protagonistes dels deu atletes de l'equip de refugiats: Ramis Anis, nedador sirià resident a Bèlgica; el maratonià etíop amb domicili a Luxemburg Yonas Kindle; els judokes congolesos que viuen a Rio Yolande Bukasa i Popole Misenga i els corredors del Sudan del Sud residents a Kenya Yiech Pur Biel (800 metres llisos), James Nyang Chiengjiek (400m), Anjelina Res Lohalith (1500m), Rose Nathike Lokonyen (800m ) i Paulo Amotun Lokoro (1500m).