D

es d'aquest estiu a la llarga llista d'entitats esportives de la ciutat se n'hi ha afegit una de nova, el Club de Rugby Manresa. La història d'aquesta entitat comença l'any 1995, quan Sergi Martínez, professor de l'institut de Sant Vicenç de Castellet i exjugador de la Unió Esportiva Santboiana, inicia en aquest esport una colla de nois i noies del poble. La iniciativa té èxit i l'any següent es crea un primer club de rugbi, el Castellet, que ja inclou, també, jugadors de Manresa. El recorregut del CR Castellet és curt però intens. S'inscriu a la lliga regular de la federació i aconsegueix l'ascens a la primera divisió catalana en un temps rècord, als dos anys d'iniciar la competició. El cert, però, és que la manca d'instal·lacions (jugaven sempre a fora), així com les dificultats de tirar endavant un projecte així en una terra tan profana a la pilota ovalada, obliguen el jove club a abandonar la competició després de quatre temporades molt dignes. D'aquella primera fornada de jugadors cal destacar-ne Javier González, en Happy, actual jugador del Sant Boi, amb el qual ha guanyat una Copa del Rei, i internacional amb la selecció andorrana.

L'any 2001 el Castellet suspèn gairebé totes les seves activitats, però això no significa la fi del rugbi al Bages. Un grup de jugadors mantenen un entrenament setmanal a les instal·lacions del Congost i col·laboren amb la secció de rugbi del Club Atlètic Vic. L'any 2003, Jordi Pintado, manresà que jugava a rugbi a Lleida, mor en un accident automobilístic i s'organitza un partit-memorial que s'ha mantingut fins ara amb 7 edicions. Recentment, l'arribada de molts jugadors d'edat juvenil, la consolidació d'un nucli organitzat, així com la col·laboració de l'Ajuntament i el Club Atlètic, han possibilitat, finalment, la creació d'aquest primer club de rugbi manresà.

Recordo perfectament la primera notícia de rugbi que vaig veure a les pàgines d'aquest diari. Era l'any 1995 i narrava el partit amistós entre el Sea Point irlandès i el XV President (un combinat català per invitació) a l'estadi del Congost, promogut també des de Sant Vi-cenç. No fou aquest el primer partit jugat a Manresa, 40 anys abans, el 30 de maig del 1955 a l'estadi del Pujolet s'hi va disputar la tornada de l'anomenada Copa de l'Amistat, entre l'Sporting Club St. Girons i el Futbol Club Barcelona, equip on jugava l'organitzador d'aquest partit, l'incansable Jaques Jordà (Jaime a la propaganda de l'època), amb la col·laboració del consolat francès i la ponència de Cultura i Esports de l'Excel·lentíssim. Les entrades van valer 8 pessetes, 5 per als socis del Centre d'Esports i 4 per a nens i soldats.