U

n dia del 1854, el senyor Ignasi Vidal i Bonany (1805-1867), fabricant de cintes de Manresa, associat amb altres emprenedors, comprà a dos canonges un molí al riu Cardener i, aprofitant-ne la turbina, creà la colònia tèxtil dels Comtals, una de les pioneres de la comarca del Bages. Amb el senyor Ignasi naixia una d'aquelles nissagues de l'emprenedora burgesia catalana, patriarcal i devota que, en el cas que ens ocupa, batejà sempre els seus hereus amb el nom d'Ignasi, com corresponia al més castís tradicionalisme catòlic manresà.

I fou el seu fill, el senyor Ignasi Vidal i Balet (1836-1896), igualment lluitador i obstinat, qui decidí estendre l'activitat empresarial a la comarca del Berguedà. Adquirí uns ter- renys vora el Llobregat, hi aixecà una formidable resclosa i inicià la construcció de la que, quatre anys després de la seva mort, l'any 1900, seria la colònia Vidal, inaugurada i posada en marxa pels seus fills.

Ignasi Vidal i Balet fou un personatge notable. Carlista irreductible, havia salvat la pell el dia de la tràgica "matada de l'alzina" no assistint, providencialment, a la reunió de partit on tots els seus companys foren assassinats pels liberals. Un benefactor veí l'havia advertit al carrer: "Vidal, no hi vagis, que et mataran". La seva mentalitat exigent i estricta topà amb la del seu fill Josep, liberal, llegit i intel·lectual, a qui ordenà abandonar les seves idees avançades, cosa que el noi rebutjà en una carta entranyable i respectuosa. Desnonat de la llar i desheretat, en Josep, arqueòleg, emigrà a Egipte d'on no tornà mai més.

La colònia Vidal esdevingué aviat un poble autosuficient, amb els habitatges obrers, els horts, les escoles, l'església neoromànica, el forn, el cafè, la guarderia, l'economat, el teatre... Amb excepció de la sumptuària torre de l'amo, habitual a les colònies i, a Cal Vidal, molt més austera.

La fatal pandèmia del tèxtil, que el 1980 emmudí els telers de Cal Vidal, no fou el punt final d'una obra. Restava, entre les dues comarques, la reeixida Escola de Formació Professional de Navàs, obra de Vicenç Vidal i Casacuberta, definit per un biògraf com "geni creador i ocult dispensador de desinteressada protecció, amb innata modèstia i humilitat a tota prova".

Nous rebrots eixamplen el brancatge. Ignasi Vidal i Gironella, fundador d'ESADE; Ignasi Vidal i Arderiu, president d'aquesta entitat i fundador del Cercle d'Economia; Eduard Vidal i Arderiu, dinamitzador cultural de la memòria històrica de la família i ànima del museu de Cal Vidal, referent del gran projecte del Parc de les Colònies de l'Alt Llobregat...

Els Vidal, un llinatge més de la Catalunya emprenedora, legatari de la irreductible fermesa del besavi Ignasi i, tal vegada, de l'esperit lliure i inquiet del fill pròdig Josep, que, com el seu homònim bíblic, hagué de fer-se home a les terres d'Egipte.