E

l 16 de setembre es va signar l'Acord de Mesures per a l'Ocupació Juvenil, que és la resposta del Govern de la Generalitat a la difícil situació de la joventut catalana en matèria laboral. L'acord constitueix una veritable aposta estratègica i representa el primer pla d'aquestes característiques a nivell estatal. Ha estat consensuat i signat amb les joventuts d'UGT i CCOO, Foment del Treball, Pimec i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, que integren la taula de seguiment que en supervisarà l'aplicació.

L'impuls d'aquest acord no ha estat una resposta puntual a l'actual crisi econòmica, sinó que constitueix un compromís del Pacte d'Entesa. En plantejar aquesta proposta, el Govern buscava anar més enllà dels aspectes quantitatius (índexs d'ocupació) i fer un èmfasi especial en la qualitat ocupacional. No perdem de vista que, abans de l'arribada de la crisi, ens trobàvem en una situació propera a la plena ocupació tècnica, amb una taxa d'atur juvenil al voltant del 10%. En aquell moment, el principal problema de la joventut catalana en matèria laboral era la precarietat (contractes temporals, elevada sinistralitat, baixes remuneracions, etc.).

L'actual conjuntura, però, ha disparat els índexs d'atur juvenil fins al 29%, i al problema qualitatiu se n'hi ha sumat un de quantitatiu. Això ha obligat a reorientar la concepció inicial de l'acord per incorporar-hi la lluita contra l'atur. Però el resultat final continua sent un instrument de caràcter estructural, que ha de permetre fer front no només als reptes actuals, sinó també als dels propers anys.

Es tracta d'una proposta ambiciosa, que incidirà en tots aquells àmbits que afecten de manera directa o indirecta en la creació i regulació de l'ocupació juvenil, sense més restriccions que les derivades de les limitacions competencials de la Generalitat en matèria laboral. En aquest sentit, l'acord treu el màxim partit del nou Estatut.

Amb un pressupost global superior als 200 milions d'euros, l'acord es concreta en un conjunt d'actuacions calendaritzades i dotades d'indicadors d'avaluació, però alhora és prou flexible per permetre la incorporació de noves mesures.

L'acord, pioner a tot l'Estat, situa Catalunya i el Govern de la Generalitat, una vegada més, al capdavant de les actuacions públiques en favor de la població jove. Es tracta, en definitiva, d'una nova mostra de la importància de les polítiques de joventut, que han esdevingut un element central de l'acció del Govern.