E

l programa de la Trinca de TV3, la nostra, ha demostrat un cop més la força i creativitat de la gent berguedana. Els joves Marc Marginet i Martí Villegas han posat el llistó molt amunt. La fúria berguedana ha arrasat a Barcelona i ho fa en coses que necessiten esforç, dedicació i molta feina. Aquest dos xicots han demostrat que amb la seva pencamenta i resolució poden arribar lluny, molt més lluny encara. I això aquí dalt no abunda pas gaire. Els Pastorets, per al Marc, i la cobla o la banda del Memorial Ricard Cuadra, per al Martí, són una bona escola de formació per al jovent berguedà. El Marc, sense haver passat, com molts altres que ho han fet, per experiències teatrals barcelonines o el mateix Institut del Teatre, té un domini de les taules espectacular, i el Martí, a més d'afinar, té un humor i un enginy extraordinaris.

Quan vaig veure Martí Villegas cantant el Porrompompero dels Cantimplora el vaig veure en la seva salsa, vaig pensar quin parell de raons més grans té per cantar això davant de la Trinca, Judith Mascó i tot Catalunya. Aquests xicots són un exemple de naturalitat, esforç, constància i ganes de lluitar per uns objectius. Quan es diu que el jovent no sap el que vol o que no lluiten prou, pel que es veu a Berga -com a mínim- n'hi ha un parell que saben el que volen i no volen parar fins a aconse-guir-ho.

La Trinca va ser un fenomen dels darrers anys de la dictadura franquistsa, quan la immensa majoria de cantants catalans, molt compromesos, només feien majoritàriament cançó político-reivindicativa. La Trinca, que sempre va estar dins de l'òrbita catalanista i/o socialista, va animar la Cançó amb les seves bromes i divertiments, cosa d'agrair, necessitàvem riure i no patir tant. En la transició democràtica se'n fotien de tothom, que és el que llavors tocava. Després, van passar a fer programes per a TV3, mítics i divertits; més tard van canviar d'idioma cantant en castellà i es van posar a fer programes del que avui en diríem "teleescombraries", però ara, amb aquest xou de TV3, sembla que vulguin tornar als inicis. M'agrada aquest programa, es divertit, fa recordar els anys passats i a sobre obren les portes al jovent, que ho té molt difícil per triomfar. Segur que a partir d'ara el Villegas de cal Negre i Marginet Sensada continuaran sent com sempre eren, però gràcies a la Trinca tenen aquests xicots de Berga la possibilitat que se'ls obri un món diferent.