E

l molt conservador i procatòlic diari ABC va destapar un donatiu d'en José María Ruiz Mateos a la Fundació de l'Abadia montserratina de 600.000 euros. Segons aquest mitjà, es va fer per obtenir influències polítiques i econòmiques a Catalunya. En declaracions a Regió7, el portaveu de l'abadia ha dit que no hi ha hagut cap contrapartida. No ho entenc. No em quadra. No puc encaixar aquesta errada monumental que han comès amb Rumasa allà dalt de la muntanya. Què fa l'abat tractant amb Ruiz Mateos? Com es pot acceptar un donatiu enorme coneixent la seva trajectòria des de trenta anys enrere? És una persona que ha provocat uns perjudicis econòmics gegants a tot l'estat, als fons de les empreses que controlava i a tots els treballadors. És un histrió i es projecta públicament com un sectari que ha perdut el seny, és un manipulador i un egoista. És un masclista intolerant que tracta les seves pròpies filles com a persones inferiors i sense capacitat intel·lectual pel sol fet de ser dones. Malgrat el seu fanatisme de confessionari, és menys creient que jo i usa la religió com a eina definitiva per obtenir els seus fins. Si pot, se serveix de l'Opus Dei, dels Legionarios de Cristo i de totes les Mares de Déu que troba per les esglésies i de totes les sotanes que corren per les sagristies. Ha protagonitzat tota mena d'astracanades des dels anys vuitanta. Fou en aquesta dècada quan va provar, sense èxit, d'enredar els propietaris d'una reconeguda fàbrica de galetes del Bages. No fa gaire feia publicitat pertot arreu d'uns pagarés per aconseguir fons per a les seves empreses que van resultat ser un estafa, cosa que es veia clar des del primer segon del primer anunci. No va tenir en compte tot això, l'abat Soler, quan el va veure aparèixer per la porta del seu despatx amb l'americana de botons encreuats i aquella forma de parlar?

Quedi clar: criticar l'abat no és anar contra Montserrat. La reacció des d'alguns diaris de Barcelona dient que l'ABC l'ataca perquè és un home d'idees nacionalistes és segurament una gran veritat. Però ha reconegut haver rebut moltíssims diners d'un home que en qualsevol país normal excepte Espanya faria anys que estaria inhabilitat, empresonat i oblidat. L'abat coneixia la seva trajectòria i les seves maneres de fer. Potser hauria d'haver-lo rebut i confessat per caritat cristiana, com a qualsevol altre, però no hauria d'haver acceptat els seus diners i creure (o declarar ara) que era a canvi de res. No fotem. Havia de preveure que era una donació pudent. Segurament, aquests diners han faltat per pagar nòmines de la segona Rumasa o són diners d'inversors modestos que sense criteri ni assessorament van donar a aquest pallasso que mitjans com el mateix ABC s'han ocupat de promocionar i justificar. Em permeto suggerir a l'abat que consideri retornar dels diners. Netejaria aquesta bugada. Si ho fa, aniran a parar al jutjat que ha intervingut les empreses de Ruiz Mateos, serviran per pagar els sous o per retornar-los a alguna àvia beata que es va deixar enredar i va perdre els quatre duros que tenia estalviats.

Sempre m'he preguntat per què els representants de Déu a la terra tenen aquesta necessitat i voracitat envers els diners dels altres. Això que jo necessito un article per dir-ho, Woody Allen ho va dir només amb una frase: "no sé què em passa, però sempre que em parlen de religió m'acaben demanant calés".