la nit de dimecres, mig centenar de veïns es van enfrontar obertament a un grup d'okupes incívics al barri de les Escodines de Manresa, un dels més degradats de la ciutat. Afortunadament, la col.lisió no va anar més enllà de les amenaces i els insults. Amb una mica més de temperatura s'hauria pogut arribar a les agressions i potser ara estaríem parlant d'una batalla campal amb ferits, en comptes d'un incident que es va saldar només amb un detingut. Curiosament, amb tot el que ha passat, les dues úniques detencions que s'han produït en aquest afer han estat per enfrontar-se als Mossos.

L'explosió de dimecres va ser el punt culminant d'un estat de malestar que fa més d'un any que dura. Cal molta indignació per treure al carrer veïns pacífics que no tenen cap costum de jugar-se el físic. S'ha arribat a aquest punt perquè la situació és límit. I la resposta política i policial, fins ara, ha estat depriment. La valoració política de la regidora de Seguretat Ciutadana del govern de CDC i ERC, Olga Sánchez, és una apel.lació a la paciència. Argumenta que Policia Local i Mossos fa dos anys que treballen en l'assumpte, una dada que no convida a l'optimisme. Si aquest és el resultat de dos anys de feina, no ha estat una gran feina. Sán-chez es lamenta que situacions com la de dimecres creen una imatge que "no es correspon amb la ciutat que tenim". És una veritat a mitges. Manresa no és només així, però també és així. Està a la vista. I la seva posició complaent no fa sinó facilitar que la Policia Local mantingui una distància acomodatícia respecte de problemes com el de les Escodines i, en un nivell de menys gravetat, però de característiques similars, el de la plaça Gispert.

Ahir, quatre regidors, un sots-cap dels Mossos i el cap de la Policia Local de Manresa van convocar els veïns a una trobada al Casal de les Escodines a la qual van acudir cent persones. Va ser una iniciativa benintencionada, però el balanç final va ser una gran manifestació d'impotència política i policial. El missatge va ser de resignació. Van prometre més presència policial, però advertint alhora que, si els agents estan més presents al carrer Escodines, ho estaran menys en altres punts de la ciutat. És un missatge que costa d'entendre, si no és que pretenien fer sentir culpables els veïns que reclamen més atenció, o que se'ls faci responsables del que passi a partir d'ara en altres punts de la ciutat. El que s'està demanant és un esforç, no pas que agafin policies d'un lloc i els posin en un altre. Per fer això no calen especialistes. Ho sap fer tothom.

A Manresa comença a haver-hi massa veïns cremats i indignats. Sabem que la problemàtica social és sempre complexa i no té solucions fàcils. Però si l'única resposta que es pot donar a veïns que se senten insegurs, no poden dormir i veuen degradat el seu barri és una permanent invocació a la paciència i a la comprensió de les limitacions dels cossos policials, el més probable és que el problema passi tard o d'hora a una dimensió superior.