No són els fanals els que no van a l'hora, som nosaltres. Els artefactes mesuradors diuen que el barri vell de Manresa està ben il·luminat encara que els veïns opinin el contrari. L'Ajuntament ha fet servir uns aparells anomenats luxímetres per dibuixar un anomenat mapa luxomètric de la ciutat, i els luxs mesurats als car-rers del barri vell són superiors a la mitjana. Si els veïns pensen el contrari deu ser perquè tenen mal ajustat el luxímetre de la seva retina, que canvia de paràmetres quan entren al sector. Perquè les màquines no s'equivoquen. En conseqüència, no cal que ens posem a canviar bombetes i a multiplicar els fanals. Fer una luxometria amb els luxímetres és molt més econòmic. Però potser la millor resposta és la cirurgia fina que aplica una mica més de llum en llocs estratègics per modificar la percepció. Al capdavall, la llum que importa és la que veiem.

El Tori és d'anunci - Filmació d'un anunci a dins del teatre Conservatori. Heus aquí una gran notícia. Potser els productors van veure el Jo pregunto de Puigdemont i es van enamorar de les formes i els colors de la ferradura. Manresa va estar a punt d'equivocar-se i va saber rectificar a temps. A mesura que passin els anys (ara ja n'acumula 139), l'estilisme del recinte es convertirà en el testimoni d'una època que, en la distància, carregarem de virtuts suposades, com fem sempre amb el passat. Admirarem la seva calidesa i les seves mides justes per a molts espectacles. Que no decaigui.

Corrupció, allau de judicis - Unes 1.500 persones han estat portades a judici per corrupció entre mitjan 2015 i finals de 2016 a l'estat espanyol, segons el president del Consell Superior del Poder Judicial. Una allau de sumaris i vistes que guarda relació amb delictes comesos i investigacions iniciades ja fa anys; de vegades, molts. Només cal veure quan es van començar a instruir els casos Palau i Pretòria: el 2009, i en tots dos les operacions investigades venien de lluny. Tant, que el cas Palau n'ha deixat moltes a fora perquè havien prescrit. La justícia espanyola és tant lenta que enganya la vista, i crea una falsa imatge de present en delictes passats. Cal esperar que la multiplicació de detencions i imputacions desanimessin els potencials corruptes fins a l'extrem de deixar-ho córrer i anar pel recte camí (o refinar la metodologia). Els que van persistir en tirar pel dret hauran demostrat poca intel·ligència.