A l'any 1555, Nostradamus, en la seva obra Les profecies, ja va predir que els separatistes catalans serien els causants de tots els mals de la humanitat. Així doncs, no ens ha de sorprendre que l'unionisme espanyol culpi el procés català que Barcelona no hagi estat escollida com a seu de l'Agència Europea del Medicament (EMA).

Alguns polítics, ofuscats en la seva dèria per culpabilitzar de tot els independentistes, no volen admetre altres possibles causes. Per exemple, la violència exercida per l'Estat espanyol el mes d'octubre passat i les imatges de la qual van fer la volta al món. Violentes garrotades policials a uns pacífics ciutadans/es que desitjaven expressar-se democràticament mitjançant unes urnes.

Persecució i repressió als membres d'un govern per voler ser conseqüents amb un programa electoral votat -i escollit- democràticament. Polítics i activistes socials injustament engarjolats.... La baixa qualitat democràtica d'Espanya s'evidencia dia rere dia. La seva poca solvència possiblement hagi estat la causa per no portar la seu de l'EMA a Barcelona.

La reaccionària dreta política, i els submisos mitjans de comunicació estatals que subsisteixen gràcies a les subvencions governamentals, haurien de ponderar la seva prèdica i amansir el seu sectarisme. Uns i altres, a qui tant agrada culpar de tots els mals haguts i per haver el procés català, els aniria bé una catarsi col·lectiva per purificar aquesta grotesca democràcia hispana. Disposats a «culpar» podríem conjugar aquest verb en totes les seves diverses formes i temps verbals :

De qui és culpa que Espanya encapçali el rànquing dels països que han pagat més multes per incomplir la normativa de la Unió Europea? (font: Secretaria General de la Comissió Europea).

De qui és culpa que a Espanya 350.000 persones dependents no rebin cap tipus de prestació o d'ajuda a les quals tenen dret? (font : Observatori de la Dependència).

De qui és culpa que la corrupció costi als ciutadans/es espa-nyols 87.000 milions d'euros a l'any? (font: Comissió Nacional dels Mercats i la Competència).

De qui és culpa que es donin per perduts 60.613 milions d'euros de diner públic injectat a la banca entre els anys 2009 i 2015? (font: Banc d'Espanya).

De qui és culpa que Espanya lideri la Unió Europea en fracàs escolar? (font: Eurostat-Oficina Europea d'Estadística; l'acompanyen en el podi Malta i Romania).

De qui és culpa que la meitat de les pensions que es paguen a Espanya estiguin per sota del llindar de la pobresa? (font: Ministeri d'Ocupació; el 50% de les pensions abonades l'any passat no arribaven a 677,60 euros mensuals).

De qui és culpa que el Partit Popular sigui considerat el partit polític més corrupte d'Europa? (fonts diverses: més de 60 casos de corrupció i gairebé 900 imputats).

De qui és culpa que Espanya sigui el segon país de la Unió Europea amb més taxa d'atur? (font: Eurostat; la precedeix Grècia).

De qui és culpa que a Espanya els salaris hagin perdut el 8,5% de poder adquisitiu en els darrers 4 anys? (font: informe CEINSA).

De qui és culpa que a Espanya només un 42% de les dones cobrin una pensió de jubilació? (font: Júlia Montserrat, doctora en Economia).

De qui és culpa que a Espanya s'hagi malbaratat una immensa quantitat de diner públic en infraestructures que no serveixen per a res? (font: a la vista de tothom, menys del Govern ; aeroports sense avions, línies de l'AVE sense passatgers, autopistes sense cotxes, etc.).

I tantes i tantes altres preguntes... Les respostes només estan a l'abast de persones «normals» com el polític Xavier García Albiol, o persones «catòliques molt bones» com el cardenal Antonio Cañizares. I els seus respectius deixebles. «Mea culpa, mea maxima culpa»!