En el moment que la justícia i el sentit comú topen és que alguna cosa no funciona. El sentit comú es nodreix de la saviesa del poble, i la justícia emana del poble, segons l'article 117 de la Constitució espanyola. El sentit comú diu que aixecar barreres de peatge pot ser una falta o delicte de danys que causa un perjudici econòmic a la concessionària, però en cap cas un delicte de terrorisme. El mateix sentit comú diu que tallar carreteres pot ser una gran tocada de nassos als conductors atrapats, i que fa perdre diners a un cert nombre de transportistes, però en cap cas un delicte de ter-rorisme.

Això és el que diu el sentit comú. La saviesa popular assimila el concepte de terrorisme amb la paraula de la qual deriva, terror. El terrorista es dedica a aterrir la població amb atemptats terribles que causen víctimes indiscriminades. Busca que la gent tingui por de sortir de casa. D'aquesta manera pretén doblegar els governs. «Dóna'm el que demano o els ciutadans t'ho exigiran quan ja no aguantin més bombes», això és terrorisme segons el sentit comú, que es nodreix del que veiem i sabem: 11-S, Atocha, Bataclan, Hipercor.

Una justícia que emana del poble i aplica el sentit comú no pot comparar aquestes barbaritats inhumanes amb un tall de carretera o la desactivació d'un peatge d'autopista. Només ho pot fer si en lloc del sentit comú aplica el sentit d'Estat, en nom del qual s'han fet reformes del codi penal que permeten acusar de terrorisme qualsevol que llanci una pedra amb propòsits «subversius». Un codi penal que es preocupa molt de la defensa de l'Estat. La Constitució també diu que la justícia s'imparteix «en nom del rei», el qual encarna l'Estat.

En manar la detenció de la noia de Viladecans per terrorisme (i rebel·lió), l'Audiència Nacional espanyola porta a l'extrem aquest aspecte del codi penal i ignora els consells implícits en la sentència del tribunal alemany que ha deixat lliure Puigdemont. O potser, justament, no ignora aquest revés judicial, sinó que llança un missatge a Europa: el separatisme català és terrorista, no us deixeu enganyar.

L'alarma per la qualificació de terrorisme a les accions dels CDR ha unit l'independentisme, com calia esperar, però també ha causat alarma entre els comuns i se n'han desmarcat els socialistes catalans. Però tots els demòcrates espanyols farien ben fet de preocupar-se: el que avui s'aplica en aquest cas demà pot aplicar-se a qualsevol altra lluita que irriti el poder.