13 de octubre de 2018
13.10.2018

Pactar per millorar la vida de la gent

12.10.2018 | 23:38

Després de 10 anys de retallades , dijous passat PSOE i Unidos Podemos, el grup confederal on ens ubiquem En Comú-Podem, l'esquerra catalana guanyadora de les dues darreres eleccions generals a Catalunya, han arribat a un acord de pressupostos per al 2019 que capgira les polítiques de retallades i recupera la inversió social. Aquest acord obre per a la gent una etapa de transició al canvi que ha de deixar enrere els anys perduts del Partit Popular i equilibrar la balança.

Potser no el veiem històric, acostumades com estem a l'èpica i a les grans proclames. Potser amb la situació complexa que vivim a Catalunya ens costarà posar en valor les bondats que l'acord representa. Però per a mi ho és, per molts motius. El primer, per l'augment del salari mínim interprofessional a 900 euros, qüestió que ha de significar una millora de tots els convenis, i per tant, l'augment de poder adquisitiu dels treballadors i treballadores, per la equiparació de les baixes de paternitat a les de maternitat, perquè per fi pimes i autònoms seran protegits davants les grans multinacionals, a les quals s'eliminarà els seus privilegis fiscals, per l'acord en pensions importantíssim per a la nostra gent gran, perquè per fi el Pacte contra la Violència masclista tindrà diners suficients per desenvolupar-se, i també posa les bases per a una vertadera transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic. Tot això és bo i molt important per als catalans i les catalanes, per la millora de la nostra vida quotidiana.

L'acord suposa també un punt d'inflexió per sortir de la paràlisi política a Catalunya, davant la inacció del Govern de la Generalitat, pendent avui de les seves picabaralles. En Comú Podem ha aconseguit fer valdre les demandes catalanes en els Pressupostos Generals de l'Estat, i ha obtingut 2.200 milions d'euros perquè Catalunya deixi de ser la «capdavantera» en qüestions com les llistes d'espera de dependència, taxes universitàries i preus del lloguer. Aquest acord obliga el Govern de Pedro Sánchez que, com a mínim, Catalunya rebi allò que li correspon en relació amb la seva riquesa respecte de l'Estat. Més diners significa més sobirania per a Catalunya i els seus pobles i ciutats. I també és important l'avenç en l'agenda de diàleg i distensió d'aquesta via oberta a l'Estat. D'entrada, i com a exemple, ja s'ha materialitzat amb mesures com la retirada del decret d'Asfíxia Econòmica contra les empreses catalanes.

La darrera batalla per fer-los efectius és que la força al Congrés sigui suficient, que ERC i PDCAT hi donin suport, que comencin a remar per fugir de la inacció que només ens perjudica i que a la vegada presentin uns pressupostos a Catalunya que com a mínim estiguin a la mateixa alçada social.

Acabo amb una reflexió i un agraïment. La reflexió: l'acord no només és positiu perquè per fi es posa al centre les persones per millorar les seves condicions de vida material, també ho és perquè visibilitza que l'esquerra a l'Estat, avui, és capaç de cooperar, mentre que la dreta es baralla bandera amunt, bandera avall per veure qui és més «ultra». I l'agraïment, fraternal, als companys i companyes de la confluència amb qui he compartit campanyes. Entre tots i totes hem col·laborat a obtenir un resultat tan important en representació i escons que han permès forçar el PSOE a pactar aquests pressupostos. Seguim.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Club Subscriptor Regió7

Avantatges i ofertes

Consulta les promocions exclusives vigents per als subscriptors de Regió7. 

 
Quiosc Regió7

Consulta l'exemplar d'avui

Al quiosc del diari pots llegir en format digital l'edició publicada en paper. 

 
L'últim El més llegit