L'humor és una lògica subtil», deia el poeta Horaci fa vint-i-un segles. I fa quasi quatre dies que Winston Churchill proclamava: «L'humor és una cosa molt seriosa».

I vet aquí que enguany, en complir-se la majoria d'edat dels premis Berguedans al Món, que lliura el nostre Casal d'Europa a proposta d'Òmnium, s'ha escaigut atorgar-lo per primera vegada a un humorista, de prestigi ben guanyat, per cert.

Dibuixant de vinyetes a la premsa amb el pseudònim Kap, Jaume Capdevila Herrero nasqué a Berga el 1974 i ja de molt petit mostrà, a banda de passió per la lectura i desig d'aprendre coses noves, un innat talent artístic heretat, qui sap si del seu besavi matern, dibuixant, i del seu avi patern, músic.

Aquesta actitud desperta i disciplinada, que es mantingué invariable a l'escola primària, a l'escoltisme i al batxillerat, culminà a la Universitat de Barcelona, on es llicencià en Belles Arts. Emocionada m'ho comenta la seva mare, l'Anna, com també antany ho feu el seu difunt pare, el Jaume, enyorat amic i eficaç col·laborador meu que fou a l'Ajuntament.

Fa més de vint anys que Kap publica els seus dibuixos a La Vanguardia i al Mundo Deportivo; col·labora també a Regió7, TV3, El Jueves i a revistes franceses com Siné Mensuel, Zélium i Courrier International. Vinyetes seves han aparegut a múltiples publicacions i exposicions individuals i col·lectives a capitals europees i americanes així com seleccionades en certàmens d'humor gràfic de relleu mundial, sense oblidar premis tan prestigiosos com el Liberpress de l'any 2017 o el Press Cartoon Europe reconeixent-li la millor de totes les vinyetes publicades l'any 2015 a la premsa europea.

Per raons d'espai he d'ometre gran part del seu brillant currículum. Però no puc silenciar-ne dos moments ideològicament encomiables: l'any 2013 fou un dels dotze artistes mundials a decorar un tram de la rèplica del mur de Berlín al Centre Internacional Memorial de Caen en defensa de la llibertat d'expressió, i el 2017 ideà i dirigí a Illegal Times, amb dibuixants de tot el món, criticant amb humor la violació de drets fonamentals a Catalunya.

Viu a Barcelona feliçment aparellat amb la Sandra, i la seva adorable i riallera filleta Clàudia, amb qui sovint entona cançons. Amic sempre dels amics, confessa no saber dir que no i que el que més li plau és menjar truita amb patates, fer migdiada amb pijama i tocar el banjo.

S'honora dient que no ha passat més d'un mes seguit sense trepitjar terra berguedana i que, quan li és possible, camina fins al mirador de la Figuerassa a contemplar ben sencera la Berga dels seus amors, on ens regalà, de ben jovenet, quatre encisadors murals històrics a la plaça de Sant Francesc.

Al món i al país, les quotidianes notícies se succeiran. Esperançadores unes, dramàtiques les altres. I la sorprenent capacitat imaginativa de gent com Kap seguirà plasmant-les en síntesis perfectes d'art i ironia capaces de provocar serioses i constructives reflexions, tan valorades pels grans pensadors de la història, des d'Aristòtil, que afirma que «el secret de l'humor és la sorpresa», fins a Nietzsche, «el valor intel·lectual d'una persona es compta per les dosis d'humor que és capaç d'utilitzar».