06 de novembre de 2018
06.11.2018
Regió7

La legislatura del porta a porta

Si la implantació del nou sistema es compliqués, a la CUP li podria passar com a Bildu a Guipuscoa, on el nou sistema de recollida selectiva els va costar unes eleccions

05.11.2018 | 23:34
La legislatura del porta a porta

Si, per un moment, deixem de banda el compromís exemplar de l'alcaldessa, de l'equip de govern i de tots menys un dels grups municipals presents a l'Ajuntament de Berga amb la lluita per l'exercici del dret a l'autodeterminació del poble català, i si obviem les avorrides i (per mi) absurdes polèmiques recurrents entorn la Patum i la seva organització, el cert és que el balanç d'aquesta primera legislatura de govern CUP a la capital del Berguedà no és per llançar coets. Ningú va dir que seria fàcil, i menys governant en minoria i amb la caixa buida, però el cert és que els principals reptes que tenia la ciutat fa quatre anys segueixen intactes sobre la taula.

Així, malgrat el bon acord signat en el seu moment amb el conseller Comín, no s'ha pogut aturar la decadència continuada i alarmant de l'Hospital de Sant Bernabé; no s'ha sabut evitar que l'anunciada línia escolar a perdre hagi acabat sent de l'escola pública, que passa de 5 a 4, i tampoc s'ha aconseguit treure la ciutat del subdesenvolupament en matèria de transport públic interurbà (80 minuts per anar a Manresa). En el camp de l'urbanisme i la qualitat de l'espai públic, la feina a fer és ingent i la que s'ha fet (amb rebaixes a les voreres i millora de l'arbrat, per exemple), bona però insuficient. Berga continua sent una ciutat on l'automòbil és pertot arreu i on a la mobilitat bàsica, la que es fa a peu, li manca espai i li sobren obstacles.

Pel que fa al nyap endèmic número 1, la Rasa dels Molins, el més calent continua a l'aigüera, i en l'altre etern tema pendent, la recuperació del Barri Vell i l'impuls del Car-rer Major, la manca d'avenços (i els retrocessos) són també a la vista de tothom. Per acabar, en l'àmbit de la imprescindible reactivació econòmica, s'han fet coses, com l'oportuna modernització de les dues fires i l'impuls del sector primari i l'alimentari, però el mercat municipal segueix a l'UCI, l'hostatgeria de Queralt tancada i els berguedans i berguedanes encara no sabem en què podran guanyar-se la vida els nostres fills si, per un atzar, decideixen quedar-se a viure a la comarca que els ha vist néixer.

Em direu que molts d'aquests temes no són de competència municipal, que en quatre anys no es poden fer miracles i que l'herència rebuda era una ruïna, i tindreu raó, però no del tot. Perquè d'un Ajuntament no se n'espera que ho resolgui tot, però sí que intervingui i tingui criteri i iniciativa en tots els temes i mancances que afecten els seus veïns i veïnes. Quatre anys són pocs per resoldre problemes estructurals que venen de lluny, però suficients per començar a posar fil a l'agulla i dibuixar sortides.

I, malgrat tot, la providència ens somriu i una iniciativa del Consell Comarcal dona a la ciutat i al seu Ajuntament l'oportunitat de fer-la grossa i amortitzar la legislatura esdevenint la ciutat més gran del país amb recollida d'escombraries porta a porta. Si la implantació del nou sistema es compliqués, a la CUP li podria passar com a Bildu a Guipuscoa, on el nou sistema de recollida selectiva els va costar unes eleccions. Però si surt bé (i sortirà bé) permetrà al govern treure merescut pit com l'agent transformador que volia ser.

Per cert, si d'aquí a un any a Berga el porta a porta és l'èxit que crec que serà, al proper Ajuntament de Manresa li quedaran poques excuses per no seguir-ne els passos.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Club Subscriptor Regió7

Avantatges i ofertes

Consulta les promocions exclusives vigents per als subscriptors de Regió7. 

 
Quiosc Regió7

Subscriu-te a Regió7

Descobreix una manera diferent de llegir l'edició en paper del diari amb la nostra versió digital. 

 
L'últim El més llegit