Els insults més deshonrosos -tipus indigent intel·lectual i emocional- em queden curts per parlar de l'ultradretà i feixista Jair Bolsonaro. Diu que vol col·locar el Brasil en un lloc important. Al món? Com aconseguir-ho si el seu desprestigi no pot aixecar ni una tapa de claveguera?

Però a part de dir bestieses, també diu blasfèmies socials, culturals... que atempten contra la dignitat humana. Públicament, va dir a una dona que era massa lletja perquè la violessin, que ell mai la violaria perquè no s'ho mereix. Ara escopiu, escopiu-li! Jo ja ho he fet! Quanta repugnància!

Més fàstics: «soc favorable a la tortura», «soc incapaç d'estimar un fill homosexual; no seré hipòcrita: prefereixo que el meu fill mori en un accident que no que aparegui amb un bigotut..., per a mi, estaria mort igualment», «l'errada de la dictadura va ser torturar i no matar»... Si continuo, m'ensorro!

Em fa tanta tristor veure com les dretes van guanyant terreny tan immerescudament. I penso si cal relacionar-ho amb la cada vegada més gran davallada de la cultura. Les teleescombraries persegueixen aquest objectiu. Perquè saben que així poden manipular al seu antull.

En el cas de Bolsonaro, les dones hi juguen un paper important. Elles han sortit massivament al carrer per oposar-s'hi amb la consigna: «Ell no». Elles no volen un dictador. Però malauradament, hi ha un nombre de dones tan gran com l'anterior que donen suport a Bolsonaro. Per què? Perquè la pudor de les escombraries els impedeix entendre de què va la vida.

El 1964 les dones de Brasil van fer una marxa en contra de les reformes comunistes. Així varen preparar el terreny per a un cop militar. Van tenir 21 anys de dictadura. Molts dissidents van ser assassinats i torturats.

Als mítings de Bolsonaro, la gent recorda el paper de les dones quan van demanar el cop d'estat. Les filles d'aquestes dones exigeixen, ara, l'exèrcit al carrer que promet Bolsonaro perquè tenen molta por dels crims violents. L'any passat, al Brasil, van ser assassinades 64.000 persones. Però no es pot combatre la violència amb més violència i més ferotge.

A Bolsonaro el van apunyalar a l'estómac mentre estava de campanya. Llavors va augmentar la seva popularitat. La por al crim està impulsant la seva popularitat. I ell se n'aprofita subreptíciament.

Sara Winter era activista en favor de l'avortament, ara defensa Bolsonaro perquè ell vol la castració química per als pedòfils i els violadors.

Moltes mares, com que les forces de seguretat han matat més de mil persones aquest any -amb un augment d'un 42% respecte del passat-, i bàsicament han estat nois joves, prefereixen pensar que el nou president els garanteix la vida del seus joves.

De debò creuen que amb armes al carrer moriran menys adolescents?

I és que cap exèrcit, mai, aconseguirà garantir els drets fonamentals de les persones als car-rers. I cap Bolsonaro serà bo per al seu país.