Rei, el rei del rock, el rei de la casa... Sembla que des de sempre cada societat ha tingut la necessitat de deixar clar qui mana a cada àmbit i a cada territori. Ponç Pilat, la màxima autoritat civil al país dels jueus l'any 29 dC, segueix la mateixa inèrcia quan li porten Jesús emmanillat:

-Ets tu el rei dels jueus?

La pregunta sembla amagar-ne una altra:

-Ets tu qui pretens treure'm la màxima autoritat en aquest territori?

No és que Pilat cregués que un home sol pogués amenaçar el potencial colonitzador romà, però quedava perplex en sentir Jesús. La presència humil i serena de Crist posa en qüestió la seva presumpta possessió de la veritat. Prou s'adona que no és seva del tot quan li pregunta retòricament més endavant:

-I què és la veritat?

Però això d'ara és diferent. Perquè la veritat de Jesús és tan autèntica que no necessita exèrcits per ser defensada; ni tampoc riquesa, prestigi o poder per ser conquerida. La veritat de Jesús és tan sòlida que amb la seva deslluïda presència se sosté. Ell és el rei, el que dona testimoni de la veritat.

Trenta-tres anys abans, una altra autoritat suprema a Jerusalem, el rei Herodes, va quedar descol·locat per uns homes savis que venien d'Orient seguint un estel tot preguntant:

-On és el rei dels jueus que ha nascut?

Herodes podria haver dit:

-No ho veieu que soc jo?

Però la saviesa d'aquells homes, capaços de seguir l'estel de la veritat, no troba cap indici en el dèspota. Sols quan veuen l'estrella sobre el nen amb Maria, la seva mare, es prostraren a terra i l'adoraren. Ell era, en efecte, el príncep dels jueus, cridat a ser el rei. Poques hores després de la conversa amb Pilat, Jesús tornarà a quedar exposat com en el pessebre. Però aquest cop no sobre la palla, sinó damunt la creu, i Maria també serà allà. A partir d'aquell moment, la veritat, l'autenticitat, ja no li podrà ser arrabassada mai més. Ell va néixer príncep en un pessebre, ell reneix com a rei de tota la creació en la creu.

En temps de veritats a mitges i poders desautoritzats, l'Evangeli apodera des de baix els qui fan del servei, la senzillesa i l'amor el seu estil. D'ells i per a nosaltres, Crist és el Rei.