24 de novembre de 2018
24.11.2018
Regió7

Hora del relleu

24.11.2018 | 00:04

Vaig entrar de regidor de l'Ajuntament de Borredà (Berguedà) l'abril del 79, amb les primeres eleccions municipals, de la democràcia recuperada, i si tot va bé en sortiré com a alcalde el juny de l'any vinent. En total, dotze anys de regidor de govern, gràcies als pactes de govern amb l'altra candidatura, i vint-i-vuit d'alcalde, gràcies als set mandats consecutius, amb majoria absoluta. En total, quaranta anys de vida municipal, de servei al poble on vaig néixer i on he viscut bona part de la meva existència.

Arribats en aquest punt, és hora del relleu, de dir adeu a una de les activitats de la meva vida, feta sempre de manera voluntària, sense cap contraprestació econòmica, abocada a millorar la situació d'un municipi que, com la majoria del país, havia estat molts anys en una situació molt precària, a nivell d'infraestructures, equipaments i serveis.

Mirant enrere, em sento satisfet de la feina feta, de manera conjunta amb els dos alcaldes que em varen precedir, i amb tots els regidors i regidores amb els quals he compartit govern o he tingut a l'oposició. Hi ha hagut bona sintonia, la major part del temps, excepció feta d'un parell de mandats, en els quals algun dels membres de l'oposició va creure que podia guanyar en els tribunals el que havia perdut a les urnes. Vana esperança, perquè va topar amb la transparència i honestedat que sempre ha presidit l'acció de govern, i així va quedar demostrat en les sentències corresponents.

Les coses han canviat notablement en aquest llarg període de temps, a nivell personal i a nivell polític. Hem passat d'uns temps en què la burocràcia s'anava construint a poc a poc, en què la paraula donada era suficient per pactar acords i resoldre conflictes, en què la legislació era vella, o inexistent, en múltiples àmbits, per la qual cosa l'havíem de suplir amb imaginació, dedicació i bona fe, a uns temps en què la burocràcia ofega totes les iniciatives, i no es pot fer res sense papers, signatures, actes, decrets...

Hem passat d'uns temps en què la gent acceptava, agraïa i col·laborava en multitud d'accions i gestions municipals, a uns altres en què molts es consideren catedràtics en drets, i pàrvuls en deures. Hem modificat sensiblement les relacions institucionals, entre administradors i administrats, i la introducció de les noves tecnologies i formes d'interactuar no sempre afavoreix la resolució de peticions i conflictes.

Amb tot, el resultat d'aquests quaranta anys és espectacular en la majoria de pobles i ciutats, i com és lògic també en el poble que he tingut l'orgull de presidir. Vàrem assumir el govern d'un municipi que tenia poc més de tres-cents mil euros de patrimoni municipal, i el deixem amb un patrimoni proper als nou milions d'euros. Sanejat, ben equipat i ben dotat d'infraestructures i serveis, s'enfronta a una nova etapa, immers en la problemàtica de la pèrdua d'habitants, com altres sis-cents de Catalunya i més de dos mil a tot Espanya. Serà un dels reptes per fer-hi front.

Dit això, arribada l'hora del relleu i de dir adeu a aquesta llarga etapa, res no hauria estat possible sense la col·laboració i participació de tots els que han format part d'aquesta empresa col·lectiva. La formació d'un equip de govern és essencial per poder governar de forma eficient. Si, a més, s'ha dut a terme de manera transparent, austera i amb total honestedat, se'n pot marxar amb la motxilla buida com s'hi va entrar, però amb els ànims plens i el cor carregat de multitud d'experiències i bons resultats, que bé han valgut la pena. Dono les gràcies a tots i totes els que m'han acompanyat en aquesta llarga trajectòria, en el govern o a la oposició, essencial per complir l'exigència democràtica, i que qui agafi el relleu ho faci tan bé com pugui. Nosaltres els ho deixarem ben ordenat, ben organitzat i ben sanejat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Club Subscriptor Regió7

Avantatges i ofertes

Consulta les promocions exclusives vigents per als subscriptors de Regió7. 

 
Quiosc Regió7

Subscriu-te a Regió7

Descobreix una manera diferent de llegir l'edició en paper del diari amb la nostra versió digital.