11 de gener de 2019
11.01.2019

EXPOSICIÓ 40 ANYS REGIÓ7 | PUIGCERDÀ


Josep Maria Farré, llibreter

El seu establiment del carrer de la Canuda de Barcelona era un centre de cultura i coneixences. Tenia, i evidentment encara tenen, un dels millors dipòsits de llibres antics a la venda que mai he vist

10.01.2019 | 23:55

Ha mort Josep Maria Farré i Josa (les Borges Blanques, 1958-Barcelona, 2018), i el proppassat dilluns 7 de gener, al tanatori de Collserola, es va fer el seu comiat. Tots els llibreters de vell de Barcelona acompanyaren la seva vídua i fills, molts dels seus habituals clients de la llibreria acompanyàrem el comiat de les seves despulles. Tots els qui el vàrem conèixer i tractar el trobarem molt i molt a faltar, la llibreria i negoci familiar continuarà amb els seus dos fills Pol i Ramon, però de Josep Maria Farré només n'hi ha un i seguirà sempre viu en la memòria de tots els qui el vàrem tractar.

El seu establiment del carrer de la Canuda de Barcelona era un centre de cultura i coneixences. Tenia, i evidentment encara tenen, un dels millors dipòsits de llibres antics a la venda que mai he vist. Mai no haguera pogut fer la meva petita col·lecció de llibres sense el seu ajut i tutela, n'esmentaré només dos dels que em va ajudar a aconseguir: l' Excomunió de Napoleó, la versió en castellà editada a Berga l'any 1812, una autèntica joia, i el primer llibre vindicatiu del rei carlí Carles V, editat per Trullàs també a Berga l'any 1837. Tot el que sabia de llibres i històries de les publicacions ho compartia amb la seva clientela, que de fet més que clients érem tots els seus amics.

Vaig trobar-hi moltes coses de Berga i del carlisme, com el cartell de la inauguració de l'arribada a Berga del Canal Industrial, no me'l vaig quedar, però, com sempre havia fet, vaig avisar una entitat cultural berguedana, i després de moltes peripècies, va poder arribar a Berga...; un relat còmic que sempre que ho comentàvem ens fèiem un tip de riure... En Farré tenia un gran sentit de d'humor, que per cert no és incompatible amb la serietat i la feina ben feta. Al seu establiment s'hi feien tertúlies, i quines tertúlies(!), el senyor Perucho hi era un habitual; el bo i millor de la cultura catalana o espanyola passava per casa seva.

Fa uns deu any, el periodista Iago López i els seus companys de màster van fer un documental, pel Canal Plus de Madrid, que està penjat a Internet, sobre el món del llibre de vell i antic a Barcelona, Tinta y Voz, i en Farré fou un del protagonistes, ara l'he tornat a visionar. En Farré era i seguirà sent l'únic. Per sort per als consumidors de llibres vells i rars, als seus dos fills els ha inculcat el virus de la bibliofília i l'amor per la feina ben feta. Seguiré sent un assidu client de can Farré, gràcies a ell he pogut completar les col·leccions de llibres de dos insignes i molt oblidats berguedans: mossèn Marià Grandia de Vall-cebre i Josep Blanxart, antic batlle de Berga i secretari de la Universitat de Barcelona. Enyoraré i recordarem sempre Farré per la seva saviesa i bonhomia, però els seus dos fills seguiran treballant pels llibres i la cultura com son pare els va ensenyar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Club Subscriptor Regió7

Avantatges i ofertes

Consulta les promocions exclusives vigents per als subscriptors de Regió7. 

 
Quiosc Regió7

Consulta l'exemplar d'avui

Al quiosc del diari pots llegir en format digital l'edició publicada en paper. 

 
L'últim El més llegit