12 de gener de 2019
12.01.2019

INSCRIPCIÓ | 40È ANIVERSARI I PREMIS REGIÓ7

Baptisme de Joan i de Jesús, aigua i llum!

11.01.2019 | 23:10

Aquest diumenge l'Església celebra el Baptisme de Jesús, que tanca el cicle de la seva infància i obre la vida de Jesús com a home adult i públic. Jesús rep el baptisme de Joan en el Jordà, però immediatament en sortir de l'aigua rep l'Esperit Sant amb una veu que diu: «Tu ets el meu Fill, avui t'he engendrat». Jesús ha tornat a néixer, és possible! Anem a pams.

Avui aquest món de teofanies ens és estrany, però en aquell temps era una forma d'expressar una experiència personal. Fixem-nos quins contrastos: Joan s'ha apartat dels sacerdots i dels sacrificis del temple i porta una vida austera invitant la gent a convertir-se, a canviar de vida interior, tot batejant-los, ja que la fi del temps s'apropa; en canvi, Jesús, el fet de batejar-lo sembla que ens indiqui només que assumeix ser com un qualsevol dels qui es bategen, però l'Esperit Sant el fa tornar a néixer. Aquest tornar a néixer per l'acció de l'Esperit és el que ens explica la nova missió messiànica d'inaugurar el Nou Regne acollint els marginats i proclamant un Any de Gràcia com a símbol d'una època de plenitud. El baptisme de Joan es fa amb ai-gua = purificació, perdó dels pecats; en canvi, el baptisme de Jesús consisteix a rebre l'Esperit Sant, que transforma, il·lumina, fa prendre un camí nou, el del Nou Regne. Una altra pregunta: però no és el Fill de Déu? Per què s'ha d'omplir de l'Esperit? La resposta és clara, també és fill de dona, fill de Maria, a qui la monja María Jesús de Ágreda (s. XVII) feia dir: «Jesús és el Fill de Déu i meu». Jesús ha passat pels condicionaments espaciotemporals i psicològics com qualsevol de nosaltres, per això el trobem pregant en aquesta ocasió i en altres.

Nosaltres també volem ser moltes vegades com qualsevol altre, ens sentim identificats amb altres per causes comunes, i està molt bé, però el nostre camí l'hem de fer cadascú de nosaltres. I de vegades això ens pot angoixar perquè pot comportar deixar enrere una etapa i unes persones i no sempre es presenta amb clara evidència.

L'Esperit Sant segur que vol eixamplar el nostre cor i il·luminar la nostra ment, per tant posem-nos a les seves mans, deixem-nos omplir com Jesús. Aquest és el sentit d'engendrament o néixer de nou i de trobar-nos en el nou Regne. I no oblidem que, en un moment de tanta decadència institucional, l'Esperit Sant pot bufar allà on vol; ens cal una bona mirada als altres, que també són fills de Déu, per acollir-los amb tot allò de més bo amb què se'ns apropen.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Club Subscriptor Regió7

Avantatges i ofertes

Consulta les promocions exclusives vigents per als subscriptors de Regió7. 

 
Quiosc Regió7

Consulta l'exemplar d'avui

Al quiosc del diari pots llegir en format digital l'edició publicada en paper. 

 
L'últim El més llegit