02 de febrer de 2019
02.02.2019

Judici real, en un món irreal

02.02.2019 | 00:03

Si no fos per l'existència de milers d'escrits, milers d'enregistraments, entrevistes, diaris de sessions, butlletins del Parlament, programes de radio i televisió... algú podria pensar que les actuacions dutes a terme pels principals protagonistes del procés independentista no han existit o han estat pròpies d'un malson. Tant s'insisteix que no s'ha fet res il·legal, que res d'estrany ni delictiu va tenir lloc, que podria semblar que tot és fruit de la invenció o de ciència-ficció. I tanmateix, tenim uns resultats i una realitat ben palpable i ben efectiva.

D'aquí a pocs dies, començarà un judici ben real, per estudiar, avaluar i valorar les actuacions dutes a terme, en el que s'ha anomenat «procés sobiranista», per procedir a emetre sentència, a partir de fets reals, en funció d'una legalitat vigent, igualment real.

Per la part independentista, es van emetent judicis de valor, consistents a devaluar el caràcter democràtic d'Espanya, com a via per desacreditar els membres del Tribunal Suprem i, amb ells, tota la Justícia espanyola. Es vol comparar aquest judici amb una mena d'acte de venjança, en el qual no es jutjaran fets reals, sinó justificacions per escarmentar conductes, de cara al present i el futur.

No importa que el Democracy Index, que elabora el prestigiós The Economist i que serveix de referència mundial, situï Espa-nya en el dinovè lloc, entre cent seixanta-cinc països avaluats i valorats. És igual, per a ells no hi haurà un judici just i no es jutjaran fets, sinó intencions o, encara més greu, imaginacions.

Aquests dies, veiem recórrer platós de televisió i programes de ràdio a uns quants advocats defensors que més aviat semblen haver-se convertit en hooligans del procés, més que lletrats al servei de la llei i dels seus defensats. No crec que hagin fet cap favor als seus defensats criticant a tort i a dret decisions emeses pel Tribunal Suprem, pel Constitucional o per altres estaments judicials. I mala defensa es pot fer si la principal estratègia és carregar-se l'àrbitre. Quan en qualsevol esport els jugadors donen la culpa del resultat als àrbitres, solen voler justificar la mala actuació tinguda. Ho veurem ben aviat.

Deia al principi que tot semblaria un malson, si no fos que durant mesos els protagonistes i molts altres elements propers havien recorregut pobles i ciutats informant i prometent el canvi de legalitat, de grat o per força. O si es vol, per l'ús de «l'astúcia», que permetria subvertir l'ordre constitucional i estatutari per implantar una república catalana en qüestió de mesos.

No sembla haver estat un miratge, comprovar el trencament del jurament fet per part de tots els càrrecs institucionals, quan han vulnerat la Constitució i l'Estatut. D'això se'n diu perjuri. Però és que en el diari de sessions del Parlament consta la vulneració del Reglament, per part de 72 diputats i diputades, els dies 6 i 7 de setembre del 2017. I en el mateix diari de sessions hi ha la demostració de la subversió de l'ordre constitucional i estatutari, els mateixos dies, aprovant la convocatòria d'un referèndum per al dia 1-O, incomplint el que la llei vigent dictamina en propostes com aquesta. I l'endemà es varen aprovar unes Lleis de Transitorietat que suposaven «de facto» la suspensió de la Constitució i l'Estatut.

Tots aquests fets són fets reals. Registrats, enregistrats i retransmesos per tots els mitjans de comunicació, juntament amb les promeses de tirar endavant, fetes per consellers i president, i membres de partits i moviments socials, que es varen situar fora de l'estat de dret. Ara, aquests mateixos consideren impossible un judici just, i volen tenir «observadors internacionals» al costat, quan tothom podrà seguir «en viu i en directe» el judici, des de qualsevol indret del planeta. Sorprèn aquesta insistència a no voler acceptar la realitat, perquè de fet haurien d'aclarir si realment pretenien crear una república catalana, o estaven fent un simple simulacre. Aviat ho sabrem.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Club Subscriptor Regió7

Avantatges i ofertes

Consulta les promocions exclusives vigents per als subscriptors de Regió7. 

 
Quiosc Regió7

Subscriu-te a Regió7

Descobreix una manera diferent de llegir l'edició en paper del diari amb la nostra versió digital. 

 
L'últim El més llegit