Per a avui hi ha convocada a Madrid una manifestació contra el diàleg i a favor de la imposició. El seu propòsit és afeblir el govern de Pedro Sánchez per forçar unes eleccions anticipades que donin el poder a la dreta nacionalista espanyola. Per a aquest objectiu d'afebliment tenen l'ajuda, involuntària o no, dels adversaris de Sánchez dins mateix del PSOE i dels diputats de l'independentisme al Congrés.

Tot plegat serien maniobres llunyanes si no fos perquè el diàleg que es rebutja i la imposició que es reclama es refereixen a Catalunya. El nou líder del PP, Pablo Casado, ha entrat en una espiral inflacionària de desqualificacions que pot esgotar els límits del diccionari. Pel fet d'haver volgut (ja no) dialogar amb el Govern de Catalu-nya i amb els partits que van guanyar les eleccions autonòmiques del 2017, Casado ha acusat Sánchez d'alta traïció, rendició i « felonía», i ha identificat «l'agenda que ve de Catalunya» amb «l'agenda d'ETA». Tot això, perquè Sánchez va acceptar la presència d'un relator o moderador en una taula de partits en la qual ni tan sols se sabia qui s'hi asseuria. La polèmica del relator és una excusa. Casado està disposat a incendiar el que faci falta per convertir-se en el governant de la terra cremada que quedi al darrere.

Que els populars impulsin aquesta manifestació no és sorprenent, ja que els successors de Rajoy i Santamaría estan aplicant la provada estratègia de fer molt soroll i escampar molta porqueria per enfervorir la població i orientar-la cap a la radicalitat. Que Ciutadans marxi al mateix pas no és tan comprensible, perquè d'aquesta manera estan admetent el lideratge de Casado. Que alguns barons i alguns dinosaures socialistes aprofitin l'avinentesa per desautoritzar Sánchez indica el nivell de bilis que s'ha arribat a destil·lar durant la crisi interna del partit, i que encara omple a vessar la bufeta del fel, disposada a sortir a doll a la primera ocasió.

Quant a les raons per les quals a gent d'ERC i del PDeCAT els és igual Sánchez que Casado, em declaro en moderada incapacitat d'entendre-les.

Però convé no oblidar que els assistents a la manifestació d'avui hi seran a títol voluntari, sense que ningú no els hi hagi obligat. Seran ciutadans lliures que lliurement hauran decidit sumar-se a una operació destinada a canviar el Govern al preu de tancar portes i barrar camins a la solució política d'un problema polític.