L'Evangeli d'avui ens parla de les benaurances que, si les llegim i interpretem amb llenguatge del segle XXI, ens pot sorprendre com d'actual pot ser el missatge que s'hi amaga. Feliços els pobres d'esperit: és vostre el Regne de Déu! A quins pobres fa referència? Als que no tenen recursos materials? No. Els pobres d'esperit són aquells que només es miren el melic, presoners del seu ego, que depenen de les coses materials per valorar el seu grau de felicitat, que no saben escoltar, compartir, crear xarxa a la seva comunitat, implicar-se, preocupar-se pels altres.

Feliços els qui ara passeu fam: Déu us saciarà! Fam de què? On és la felicitat de la persona que passa gana? La fam de la que parla és de la de les persones que no són conformistes, de les que tenen ganes d'aprendre, curiositat i fam de conèixer el món que els envolta i créixer com a persones.

Feliços els qui ara ploreu: vindrà dia que riureu! La tristesa és una emoció que sovint es manifesta en el plor. Davant qualsevol pèrdua, hi ha d'haver un procés de dol i un recolliment, per poder recol·locar la nova situació. Però després, si aixequem la vista, podrem veure un horitzó, deixar enrere el sofriment i fer alguna passa cap a un nou demà amb un aprenentatge de vida.

Feliços vosaltres quan, per causa del Fill de l'home, la gent us odiarà, us rebutjarà, us insultarà i denigrarà el nom que porteu! És difícil defensar una manera de viure o de pensar que no està de moda i que suposa nedar contra corrent. L'Església la formen moltes persones i sovint l'atenció només la centren en algunes d'elles pels actes aberrants que han comès. Quan n'hi ha d'altres que treballen anònimament en favor dels necessitats arreu del món.

Però, ai de vosaltres, els rics: ja heu rebut el vostre consol! El que en un determinat moment et dona seguretat perquè t'emparen un munt de mentides, de calúmnies, de manipulacions no reconegudes que et donen consol, en algun moment es pot girar en contra i la veritat sortir a la llum capgirant les coses.

Ai de vosaltres, els qui ara aneu tips: vindrà el dia que passareu fam! Els que es creuen amb la veritat absoluta tenen la impunitat de fer, dir i decidir el que els sembla, no s'atenen a altres punts de vista i menystenen les posicions dels altres, pot arribar un dia, que com que la vida pot donar moltes voltes, que es trobin en la situació contrària.

Ai de vosaltres, els qui ara rieu: vindrà el dia que us doldreu i plorareu! Tant de bo sigui així, la justícia sigui justa i l'absolució arribi a aquells que estan perseguits per defensar les seves idees i la llibertat del seu poble.