23 de febrer de 2019
23.02.2019
Regió7

Un judici que inculpa Els acusadors

22.02.2019 | 23:52

El judici continua monopolitzant a Catalu-nya l'actualitat política de la setmana. Passa el mateix a tot l'Estat? Evidentment que no perquè el conjunt dels seus mitjans de comunicació no en fan pas un ressò gaire intens i per tant l'argumentació dels acusats ha arribat ben poc al gran públic. Aquesta és una de les explicacions de les diferències profundes d'unes opinions públiques, la catalana i l'estatal, que són informades –i desinformades– de manera molt divergent. Però la qüestió de fons és que els responsables del judici tenen un enorme problema. I no només el tenen els seus executors jurídics, que són els jutges del Tribunal Suprem, sinó també els promotors polítics del judici, aquells que van moure els fils per tal que el judici es produís. Aquells que van creure que d'aquesta manera s'escarmentarien els mals catalans que havien tingut la gosadia de treballar per la independència. El seu problema és que la base de l'acusació que Vox va plantejar és falsa i que ara el judici trontolla per manca de fonaments. Que la llarguíssima presó preventiva ha estat injustificable. Que el caràcter de judici polític es fa més evident cada dia. Que l'acusació de violència –i de rebel·lió i sedició– cada cop és més difícil de mantenir i que saben que els tribunals europeus tornaran a esmenar la justícia espanyola.

De fet, els esforços de l'establishment espanyol per donar credibilitat a les seves tesis són considerables. Amb exiliats i presos polítics des de fa més d'un any en presó preventiva i ara sotmesos a judici, Felip VI ha aconseguit que li sigui atorgat un guardó amb el títol pompós de «Premi de la Pau i la Llibertat». I en rebre'l no ha pogut resistir la temptació de pontificar, al·ludint a Catalunya sense dir-ho i assegurant que no és pot apel·lar a la democràcia sense respectar la llei. Sorprèn relligar llei i democràcia perquè només cal recordar que el franquisme també tenia lleis però no democràcia o que la segregació racial allà on existia era mantinguda per lleis fins que la democràcia va aconseguir eliminar-les. I és que, arreu del món, l'avenç de la democràcia ha comportat sempre la supressió de les lleis injustes que s'hi oposaven. Felip VI, doncs, s'ho hauria de pensar abans de contraposar llei i democràcia sobretot recordant que el seu càrrec prové d'una llei franquista que mai no ha estat democràticament ratificada.

Tornant al judici, els declarants d'aquesta setmana han estat contundents: Raül Romeva, amb una brillant defensa política de la seva activitat; Jordi Turull deixant ben clar que no hi va haver malversació de fons públics; Josep Rull destacant que l'única violència de l'1 d'octubre va ser la de la policia espanyola; Dolors Bassa insistint en l'esforç que es va fer per negociar amb l'Estat i Jordi Sànchez, amb una detallada exposició dels fets del 20 d'octubre davant del departament d'Economia. I esperant la nova sessió del tribunal de dimarts que ve, els impulsors del judici hauran pogut veure com la reivindicació social i el clam contra l'ús polititzat de la justícia s'unien en una vaga general i unes manifestacions altre cop multitudinàries i pacífiques per tot Catalunya. De què els haurà servit, doncs, el 155 i un judici que inculpa els acusadors?

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Club Subscriptor Regió7

Avantatges i ofertes

Consulta les promocions exclusives vigents per als subscriptors de Regió7. 

 
Quiosc Regió7

Subscriu-te a Regió7

Descobreix una manera diferent de llegir l'edició en paper del diari amb la nostra versió digital.