02 de març de 2019
02.03.2019
Regió7

Res és el que semblava

01.03.2019 | 23:12

En el món de la literatura, el teatre i el cinema, hi ha diverses versions d'una obra titulada «Res és el que sembla». Una obra, a vegades en forma d'intriga, altres de comèdia o vodevil, altres de drama. En totes, es juga a confrontar situacions i personatges, de manera que «res és el que sembla». La trama i la qualitat, depenen de cada autor, en versions d'una gran varietat i diversitat, al llarg dels anys, i dels països on s'ha representat.

He recordat aquesta obra, a la vista de les declaracions, debats i disquisicions a l'entorn del judici als principals protagonistes del procés independentista. Si no fos per l'existència de milers d'enregistraments audiovisuals, per multitud d'informes, per actes del Parlament, diaris de sessions, dictàmens de lletrats, resolucions de la Comissió Jurídica Assessora i una dotzena més d'organismes i institucions catalanes i de l'Estat, semblaria que «res és el que semblava», uns anys enrere.

M'explico. Segons els testimonis emesos, la DUI (Declaració Unilateral d'Independència), de fet, va ser una «dui» (declaració unilateral d'intencions). Es va portar al Parlament per «pura cortesia», no perquè realment es volgués aprovar. I, de fet, no s'aprovà perquè només es va llegir, i anava al preàmbul de l'escrit, i els preàmbuls ja sabem que no tenen base legal, ni efectiva.

Tampoc el referèndum de l'1–O va ser realment un referèndum, sinó una «mobilització» o, si ho voleu, una «presa de pols a la societat», sense cap voluntat de vulnerar la prohibició del TC, perquè no tenia cap caràcter vinculant. I no va costar diners, perquè es va fer com es va fer... i no cal comptar despeses com obrir i mantenir oberts uns dos mil cinc-cents locals, ni mobilitzar prop de deu mil mossos d'esquadra...

Ningú explica ni recorda, les campanyes informatives, en mitjans de comunicació!, com tampoc les nombroses conferències, reunions, mítings, per part de diputats/des i altres agents socials, els quals explicaven amb pèls i senyals totes les accions i preparatius, posats en marxa, per a «implementar la república». Ara, queda clar que tot allò s'havia inventat i en cap moment es va proclamar la república, ni havia intenció de fer-ho.

Encara més, ningú vol parlar dels fets del 6 i 7 de setembre del 2017 al Parlament de Catalunya, on es va vulnerar el reglament, la Constitució i l'Estatut. És talment com si no hagués succeït, o fos un miratge d'una part del país, però no dut a terme, pels protagonistes del procés.

Tampoc ningú recorda la data de juny del 2017, com a data límit per esdevenir independents, amb afirmacions tan categòriques com les fetes pel dirigent republicà Gabriel Rufián, que en divuit mesos, ni un més, Catalunya seria independent.

En fi, «res és el que semblava» si escoltem el que es diu al judici, o el que es diu fora, per part dels partits independentistes. L'única preocupació consisteix a demostrar la inexistència de rebel·lió, i és lògic centrar-se en la defensa contra una acusació com aquesta, però, i la veritat? És a dir, algú ens vol explicar, què perseguien i prometien els partits independentistes, a mitjan any 2017? Algú ens vol detallar per què es va enganyar a tothom amb infraestructures d'estat, que no existien? Per què es deia que del referèndum del dia 1-O se'n derivava un mandat concret, si al final es diu el contrari? De moment, «res és el que semblava», però els danys causats són immensos. Això sí que és real. I en aquesta segona part del judici veurem nombroses accions, dutes a terme amb uns nivells d'improvisació, imprudència i inconsciència, impropis de dirigents polítics, que haurien d'haver vetllat pel compliment del jurament fet, en el moment de prendre possessió del càrrec. Tant simbolisme topa amb la dura realitat que ara patim.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Club Subscriptor Regió7

Avantatges i ofertes

Consulta les promocions exclusives vigents per als subscriptors de Regió7. 

 
Quiosc Regió7

Subscriu-te a Regió7

Descobreix una manera diferent de llegir l'edició en paper del diari amb la nostra versió digital.