02 de març de 2019
02.03.2019
Regió7

La revolució energètica, necessitat i oportunitat

01.03.2019 | 23:12
La revolució energètica, necessitat i oportunitat

L'energia manté vives les nostres societats, tant productivament (la indústria n'és la consumidora més important, però els serveis tampoc podrien funcionar sense) com pel que fa a la qualitat de vida (l'utilitzem per a escalfar-nos, refrescar-nos, moure'ns, divertir-nos, comunicar-nos, cuinar?). En veritat podem dir que som completament energeticodepenents.

Aquesta realitat, d'altra banda, encara creixerà més, per molt que aconseguim ser més eficients en l'ús energètic –que cada cop ho som més. Així, les previsions de futur són que la demanda mundial d'energia augmentarà a un ritme aproximat del 2% anual, fruit tant del creixement econòmic com del demogràfic.

Davant de tot això, apareixen diferents pors. D'una banda, es tem que algun dia ens falti l'energia necessària o el seu cost es dispari, i que en patim les conseqüències. D'altra banda, preocupen també els efectes sobre la salut (la contaminació atmosfèrica explica 400.000 casos de malalties declarats cada any a la Unió Europea) i sobre el clima derivats del fet que els combustibles fòssils continuen essent la base de la producció d'energia.

En aquest escenari, s'imposa preparar-se de cara al futur i treballar per la «transició energètica» cap a models més sostenibles. Al nostre país, les renovables eòliques i solars seran els pilars del canvi. Segons l'Institut Català d'Energia, però, Catalunya necessitaria instal·lar cada any 1.000 hectàrees de camps d'energia solar i 1.200 de camps d'eòlica per a assolir l'objectiu establert de què els recursos renovables satisfacin el 100% de la demanda energètica l'any 2050. Una implicació d'això per a la Catalunya Central és que hem de començar a pensar en reservar territori per a aquests usos. Al mateix temps, hem d'apostar pels recursos propis, com ara la biomassa. La bona notícia és que les energies renovables són oportunitats econòmiques, capaces de generar riquesa i llocs de treball.

Finalment, ha de canviar també el model de producció d'energia, que ja no podrà ser l'actual de grans centrals que ens proporcionen l'energia que consumim a casa, sinó un futur en què tindrà un paper cada cop més gran la producció energètica descentralitzada i propera al lloc de consum i l'aplicació de noves tecnologies (digitalització de xarxes, smart grids?). D'aquesta manera, apareixeran els edificis o barris de consum gairebé nul que faran possible l'autosuficiència energètica i eventuals producció neta excedent; de fet, les Directives Europees ja van per aquí. Alhora, tots podrem ser productors energètics, ni que sigui tenint plaques solars, una caldera de biomassa o petits aerogeneradors.

Un altre important element de canvi serà l'electrificació del transport. Es generalitzaran els cotxes elèctrics (que carregarem a les nits i que, de dia, si no els fem servir, ens permetran utilitzar aquella energia acumulada per al nostre consum o vendre-la a tercers).

En resum, som davant de les portes d'una revolució energètica que pot comportar molts beneficis però, si no sabem fer-ho bé, ens passarà factura.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Club Subscriptor Regió7

Avantatges i ofertes

Consulta les promocions exclusives vigents per als subscriptors de Regió7. 

 
Quiosc Regió7

Subscriu-te a Regió7

Descobreix una manera diferent de llegir l'edició en paper del diari amb la nostra versió digital. 

 
L'últim El més llegit