Darrerament el nostre territori ha estat notícia, desgraciadament, per dos accidents a la línia de tren R4 de Rodalies Renfe, amb víctimes mortals i desenes de ferits i de famílies afectades. No ens podem quedar en la idea que els accidents passen. Ens hem de demanar per què i què podem fer per evitar-ho.

De la mateixa manera que en la mobilitat viària apostem per la prevenció a partir de l'educació i la consciència de la ciutadania (perquè la majoria d'accidents de cotxe i moto són fruit d'errades humanes totalment evitables), en els accidents ferroviaris hem de fer un profund procés de reflexió, a nivell col·lectiu i, sobretot, a nivell d'Administració, de quines són les causes que ens porten a aquestes desgraciades situacions.

El Montepio va ser present a la reunió que es va fer fa pocs dies a Madrid amb alts càrrecs del ministeri de Foment i de Renfe, una trobada en què la Catalunya Central volia posar sobre la taula la gran preocupació sobre el manteniment del tram ferroviari R4 Manresa-Terrassa i també el tram R12 Lleida-Manresa-Barcelona.

Les bones paraules i la bona voluntat per totes bandes estan molt bé i són d'agrair. Però hem de ser bel·ligerants i exigir respostes i solucions efectives que evitin que es tornin a produir accidents.

El Montepio donarem tot el suport necessari i la nostra participació en la comissió de seguiment i en totes les iniciatives que es duguin a terme per solucionar aquesta problemàtica. Però, a més, volem dir, alt i clar, que exigim una resposta clara i transparent de les causes dels dos accidents ocorreguts. Segons la presidenta d'Adif encara està actualment en investigació i seguint el procés judicial. Però la ciutadania i els organismes i institucions que hem de ser portaveus de les problemàtiques i les preocupacions de la nostra societat, ens mereixem una resposta clara, les accions necessàries per depurar responsabilitats i, sobretot, la garantia que això no tornarà a passar.

Cal ser rigorosos en aquest tema. Acumulem 3 descarrilaments en 10 anys i no ens podem permetre que situacions com aquestes es repeteixin.

Al Montepio apostem pel transport ferroviari perquè pensem que és el mitjà de transport terrestre més segur i més net. Una infraestructura ferroviària en condicions i adaptada a les necessitats reals de la nostra societat seria sinònim de millora i desenvolupament econòmic i generaria confiança, seguretat i futur. Però les mitges respostes, les mitges veritats o les situacions sense aclarir, generen tot el contrari.

L'estat de les nostres línies de tren ens preocupa a tots. I el Montepio ha donat, dona i donarà veu a la ciutadania i a les seves reivindicacions, que ens han de portar a ser un territori més segur i més avançat. Volem saber què va passar i exigim que es prenguin totes les mesures necessàries perquè no es torni a repetir.