Dijous al vespre soc incapaç de predir com devia anar la manifestació d'ahir, dissabte, a Madrid. Puc provar d'imaginar-m'ho però m'arrisco a equivocar-me estrepitosament, perquè pensar que els manifestants hauran estat rebuts amb pancartes de benvinguda i banda musical és tan fantasiós com descriure que hi devia haver una batalla campal al Paseo del Prado, entre manifestants sobiranistes i nacionalistes espanyols.

El més prudent seria oblidar-me del tema i comentar la declaració, aquest dijous, del major Trapero al Tribunal Suprem. Certament, l'home ha tret el ventre de pena deixant anar tantes coses com tenia per explicar i ningú no li ho demanava directament. Ha desmuntat el relat de la rebel·lió que volen encolomar al govern Puigdemont, desmentint que els 17.000 policies que comandava fossin la força de xoc per implantar la República catalana. «I un ou!», ha vingut a dir, amb l'explicació dels advertiments que la cúpula dels Mossos va fer al govern perquè no comptés amb ells per declarar la independència. I per si quedava algun dubte, ha explicat sense tallar-se un pèl l'oferiment que va fer a la Fiscalia i el TSJC per detenir l'executiu en bloc si li ho demanaven. Poca broma, amb el concepte del deure que té aquest home.

Els promotors de la causa general contra Catalunya ja no deuen saber com mantenir l'invent, perquè sense força armada no hi ha rebel·lió. I potser sí que tenen raó els qui avisen que tot està decidit a l'avançada, perquè tota la instrucció ha estat muntada expressament per escarmentar el sobiranisme. Però ja tindrà bemolls que compleixin l'amenaça després d'haver escoltat el que s'ha dit, i vist el que no s'ha demostrat des de fa un mes a la sala segona del Tribunal Suprem, a Madrid.

A la capital del regne d'Espanya, doncs, que he començat escrivint, on ahir hi havia prevista una protesta pel judici/muntatge contra els dirigents catalans, a la qual es preveia una assistència de manifestants considerable. Com he dit, no penso jugar-me-la a dir com va anar, sinó a plantejar els dubtes que hom podia tenir a l'avançada. Per exemple:

- Hi va haver contramanifestació espanyolista? Quines banderes brandaven? I pancartes? Quines consignes cridaven? «¡Putos catalanes!», com algú ha pintat en un rètol a l'entrada de Berga? Puigdemont i Torra van ser especialment insultats? Hi eren Boadella, Girauta, Arrimadas, Carrizosa, Rivera, Vizern, Iceta, Batet, Coscubiela, Duran, Espadaler...?

- Ahir hi va haver algun tipus de violència al Paseo del Prado? Qui va agredir qui? La Policia va complir eficientment el deure de protegir el dret de manifestació? Madrid es va col·lapsar per culpa de la manifestació?

- Com ho deuen explicar avui els diaris espanyols? A portada o a pàgines interiors? Amb fotografia fidedigna o manipulada? Hi ha coincidència a l'alça o a la baixa en la xifra de manifestants? Què deuen dir els editorials i els articulistes sobre la manifestació? Algú haurà parlat de «la horda» o del «tumulto» independentista al carrers de Madrid?

- També tinc dubtes sobre el tractament informatiu que van fer les televisions i les ràdios espanyoles de la manifestació d'ahir. Van sucar-hi pa? En van fer un seguiment exhaustiu? Selectiu? Objectiu? Qui va fer com si plogués i no en va parlar? I els digitals?