Des de fa uns quants mesos, un grup de persones jubilades ens concentrem cada dilluns a les 11 del matí a la plaça Major de Manresa, davant l'ajuntament. Aquesta és una de les iniciatives promogudes per la «Plataforma en defensa de les Pensions Públiques i els Drets de la Gent Gran», que agrupa sindicats i entitats socials de Manresa. Malgrat el fred de l'hivern, els jubilats i jubilades hem continuat participant-hi amb l'objectiu de fer visible les nostres inquietuds socials. Cal valorar positivament que unes vuitanta persones ens trobem setmanalment i que durant mitja hora parlem de la problemàtica que ens afecta.

Les reivindicacions dels jubilats/des són extensives al conjunt de la societat ja que tothom arribarà inevitablement a la vellesa. L'esperança de vida ha augmentat, el nombre de persones grans s'incrementarà i en conseqüència també les seves necessitats. Segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (IDESCAT) corresponents a l'any 2018, a Manresa la població de més de 65 anys és gairebé el 20%, concretament el 19,98% ; 12.318 persones es troben en la franja de 65 a 84 anys, i 2.920 superen els 85 anys.

En el decurs d'aquestes trobades setmanals va sorgir la iniciativa d'elaborar un document on es recollís les inquietuds i reivindicacions de les persones grans amb la finalitat de lliurar-lo als partits polítics i candidatures que es presentin a les eleccions municipals del proper mes de maig.

En el document, «Per un envelliment digne!», es relacionen els problemes que ens neguitegen, alhora que fem propostes per resoldre'ls. Hi ha temes que són competència de la Generalitat i del Govern de l'Estat i per aquest motiu sol·licitem que des de l'Ajuntament es formulin «mocions» i «acords de ple» per fer-los arribar als organismes corresponents. Altres qüestions, però, són de competència exclusivament municipal.

Aquest document no pretén ser cap «carta als reis mags». Som conscients de la situació actual i que la problemàtica no es resoldrà de forma immediata, però demanem solucions en un període de temps a mitjà i llarg termini

En relació amb les peticions de caràcter general (estatal) es demana: revalorització anual de les pensions en relació amb l'IPC real; equiparació de les pensions entre dones i homes; garantir la sostenibilitat del Sistema de Pensions amb la introducció progressiva de finançament per via impositiva, sobre la base d'un sistema tributari just i progressiu; desbloquejar l'actual paràlisi de la Llei de la Dependència, etc.

Referent a les demandes de caràcter local (municipal) se sol·licita: més places públiques i/o concertades en residències geriàtriques; incrementar el nombre d'hores i d'usuaris al Servei d'Assistència Domiciliària; augmentar els ajuts econòmics per a l'adaptació funcional de l'habitatge; arreglar les nombroses voreres malmeses; eliminar les barreres arquitectòniques, sobretot en els passos de vianants; més ajuts per atendre les persones amb dificultats per satisfer les seves necessitats domèstiques bàsiques, etc.

El document en qüestió ja fa setmanes que va lliurar-se als partits polítics amb la finalitat que coneguessin les nostres reivindicacions i que fossin tingudes en compte en els seus respectius programes electorals. En el dia d'avui, ja ens hem entrevistat gairebé amb totes les candidatures municipals. Cal agrair-los l'acolliment rebut així com també el seu interès i voluntat política per aportar solucions als nombrosos problemes. En la nostra gratitud, però, també hi ha un inevitable escepticisme en repassar l'acció de govern en passades legislatures. Mirant al futur, esperem que els polítics siguin conseqüents amb les seves promeses i que els ciutadans/es puguem anar envellint amb la dignitat que ens mereixem.