27 de abril de 2019
27.04.2019

EN ELS 50 ANYS DE LA MORT DEL P. ANSELM FERRER

27.04.2019 | 00:00

Avui, commemorant el 50è aniversari de la seva mort el 1969, es farà a la basílica de Montser-rat un petit homenatge a un personatge tan desconegut pel gran públic com rellevant en el seu camp: el pare Anselm (Josep) Ferrer. El pare Anselm va néixer a Capellades el 1882, i va ser escolà i monjo de Montserrat. A l'Escolania dirigida pel P. Manel Guzmán va estudiar orgue, harmonia i teoria musicals, estudis que després va ampliar a Roma i a Nàpols –on l'abat Deàs el va destinar un temps– i finalment a Barcelona –amb el mestre Josep Barberà.

La seva importància ve donada per dos fets. En primer lloc, pel seu paper tant en la millora de l'Escolania com a l'hora de recuperar-la després del desastre de la guerra civil. El pare Anselm va dirigir l'Escolania del 1911 al 1932, va innovar en la pedagogia i en la selecció del repertori i va potenciar la seva dimensió orquestral; a ell li devem el timbre tan característic que ha caracteritzat els escolans fins a l'actualitat. D'altra banda, després de la desbandada que va suposar la guerra civil, el P. Anselm va reclutar i preparar la promoció que el 1939 va reprendre l'activitat del cor jove monserratí.

Però més enllà d'això, Anselm Ferrer fou en si mateix un organista i músic notable, que ens ha llegat interessants composicions religioses (misses, himnes i motets). No pas gaires –perquè s'hi mirava molt a l'hora de crear-les– ni trencadores musicalment, però d'un apreciable valor, com ara la Missa abbatialis, l'Ave Maria, l'Himne a la Mare de Déu de Montserrat o un bon nombre de Salves montserratines. Sovint, aquestes peces reflectien els seus ideals de renovació litúrgica i enllaçaven amb la restauració de la música sagrada impulsada i regulada per Pius X a partir de la promulgació del Motu Proprio el 1903. Val a dir que el P. Anselm va ser un dels pares del Congrés Litúrgic de Montserrat de l'any 1915 , que va tenir un fort impacte.

L'acte de recordança que se li farà avui, dissabte, a la tarda, serà obert a tothom i consistirà en la interpretació d'un parell d'obres seves en acabar les vespres. Serà una bona oportunitat, per a qui encara no el conegui, de descobrir un dels principals mestres de l'Escola Monserratina del segle XX.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Club Subscriptor Regió7

Avantatges i ofertes

Consulta les promocions exclusives vigents per als subscriptors de Regió7. 

 
Quiosc Regió7

Consulta l'exemplar d'avui

Al quiosc del diari pots llegir en format digital l'edició publicada en paper. 

 
L'últim El més llegit