La temptació és massa gran per resistir-s'hi: aquest cap de setmana engega el Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya, el contingut del qual, els premis que atorga, les activitats paral·leles que s'hi desenvoluparan fins diumenge que ve, fàcilment podrien donar pistes perquè un realitzador cinematogràfic elaborés i presentés al concurs de l'any que ve alguns films amb situacions, personatges i metàfores recollides en tot el viscut aquesta setmana d'eleccions, judici del procés i la «cacicada antidemocràtica» de la Junta Electoral Central.

El Clam arriba a la setzena edició enfortit i més atractiu que mai, gràcies a l'ampliació de l'àmbit territorial i la diversitat de temari en el programa: el millor cinema social internacional es complementa amb la incorporació del premi Insert, que fomenta la creació audiovisual per part de persones amb discapacitat intel·lectual, i una taula rodona amb coneguts youtubers per posar a debat el fenomen de la creació audiovisual a través de les xarxes socials. Els condicionants morals, socials, polítics i estètics de la sexualitat en el cinema també serà motiu d'un seminari dins de la programació del Clam, i l'Associació de Dones Visuals, que pretén revertir la desigualtat històrica que viu la dona en la creació audiovisual, organitza una xerrada al voltant del món sonor en la realització d'una pel·lícula. Per si fos poc, més de 1.000 alumnes treballaran temàtiques socials aquests dies en el marc del festival Clam; es presentarà el projecte cinematogràfic fet amb interns del centre penitenciari de Lledoners; hi haurà activitats de maridatge de cinema i vi, exposicions fotogràfiques amb l'obra de dones excepcionals i sobre l'ofici del cinema; xerrades sobre dones excepcionals que trenquen estereotips de gènere, i sobre la pobresa energètica, amb l'afegitó d'activitats a les biblioteques relacionades amb la temàtica del festival. Tot plegat, juntament amb el lliurament del premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat a l'associació Escenaris Especials per la seva reeixida activitat creativa amb persones amb risc d'exclusió social, i l'honorífic a l'actor Sergi López configuren el gruix del programa d'un Clam que pretén la recuperació de valors socials amenaçats.

Valors, principis socials que, com deia en l'arrencada, també han quedat en evidència aquesta setmana veient comportaments postelectorals, les decisions arbitràries de jutges impunes que impedeixen la participació del president Puigdemont en les eleccions europees i, una setmana més, en l'actuació estel·lar de l'actor principal del judici del Tribunal Suprem. Si el premi Solidaritat del Clam es dona a una entitat que treballa per inserir en la societat persones amb risc d'exclusió social, ja direu si l'any que ve no tindria opcions de guanyar una pel·lícula que recollís els esforços de reciclatge social que s'han fet amb Enric Millo i la seva coordinació dels «xiringuitos» de promoció d'Andalusia al món. Una altra podria recollir la reinserció de la marquesa Cayetana i l'expiació de culpes de Pablo Casado, sobtadament recentrat. I una tercera amb la recuperació moral dels agents que van mentir en testimoni judicial. Per pensar-hi...