07 de maig de 2019
07.05.2019
Regió7

Realitats enrevessades

06.05.2019 | 23:52

El moment socioeconòmic que estem vivint, fruit en bona part de la situació política que suportem a causa de decisions pròpies de la ciutadania i, sobretot, dels poders enquistats al si de les institucions estatals, és especialment complex i enrevessat. Al meu entendre, i després de l'inici del cicle electoral en el qual estem immersos, hi ha tanmateix un seguit de qüestions que queden meridianament clares.

Començo per l'existència evident d'un poder a l'ombra, d'unes clavegueres que estan treballant en pro d'uns determinats interessos. Allò que els anglesos anomenen deep state. Malgrat que aquí tingui alguns elements més propis de la picaresca hispànica un puntet prou «cutre» (recordem el vodevil del comissari Villarejo), segueixen sent igualment d'eficients i, per postres, pagats per nosaltres mateixos. Aquests elements es mouen en una dinàmica particular, per sota dels governs i partits. Això sí, alguns en són víctimes si no combreguen amb la ideologia unitarista i econòmica oficial i d'altres se n'aprofiten encara que s'hagin de tapar el nas.

Segueixo amb l'absolut desacomplexament dels altres poders –aquests sí que són plenament visibles– a l'hora de manipular i rebregar la llei a la manera clàssica d'una república bananera qualsevol. L'episodi de vetar el president Puigdemont i els consellers Comín i Ponsatí de la seva llista electoral al Parlament Europeu. Tot i així ben pocs «demòcrates» espanyols s'han immutat perquè, en el fons, que algú els faci la feina bruta i tregui de circulació polítics molestos, ja els va bé.

Continua el bloqueig a permetre qualsevol tipus de consulta o referèndum per part de l'Estat per resoldre la situació, al·legant sobretot que una part no es pot autodeterminar, obviant la personalitat històrica de Catalunya i una realitat fruit, clarament, d'opressió política, econòmica i cultural des de fa segles. Sense confiar excessivament en la pressió internacional, sí que cal convenir que els darrers mesos la nostra realitat és cada vegada més coneguda i genera més simpaties arreu, més enllà dels poders fàctics que remenen les cireres. Caldrà que tot plegat s'estovi amb persistència, intel·ligència i oferint a fora alguna cosa que els interessi geoestratègicament realment i que faci decantar en algun moment la balança. Rebent només comprensió i solidaritat no n'hi ha pas prou!

I acabo sobre la qüestió de la unitat d'acció de l'independentisme i el seu lideratge, ja sigui de partits clàssics, els nous i les entitats civils. Seguim aquí encallats, però vius i actius. És la manera de ser i fer del país i cal assumir-la sense escarafalls i sense més drames del compte. Les darreres eleccions al Congrés i Senat espanyols apunten cap a un cert decantament de l'electorat vers ERC, que creix arreu i especialment a l'àrea metropolitana barcelonina. Li toca, doncs, moure fitxa sense por i sense amagar-se. A veure...

Tot i així, ara es veu clar que la lluita entre Catalunya i l'Estat espanyol es dirimeix avui per la via judicial. Tradicionalment, era l'exèrcit qui feia aquesta feina. Ara, sortosament i de moment, aquest no apareix a l'escenari. I en l'àmbit del dret tenim almenys aquí «soldats» prou ben preparats i una ciutadania que ho segueix amb interès i molta implicació.

I una mostra d'això és que el llibre d'Oriol Junqueras i Neus Bramona, Contes des de la presó (ed. Ara Llibres) i ...Y ahí lo dejo. Crónica de un proceso, de Gonzalo Boye (ed. Roca), hagin encapçalat els rànquings de títols més venuts el darrer Sant Jordi en les llistes de «no-ficció en català» i «no-ficció en castellà», respectivament.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Club Subscriptor Regió7

Avantatges i ofertes

Consulta les promocions exclusives vigents per als subscriptors de Regió7. 

 
Quiosc Regió7

Subscriu-te a Regió7

Descobreix una manera diferent de llegir l'edició en paper del diari amb la nostra versió digital. 

 
L'últim El més llegit