Com si per a les dones ja no fos prou càstig haver de parir (com Déu Nostre Senyor va imposar-li a Eva un dia que estava poc generós i molt misogin), a sobre, les que han de sotmetre's a una cesària, tenen una depressió més dura i angoixant.

Que no sé jo si a la resta de mamífers (que no necessiten psiquiatres i no ens ho poden explicar) també els passa. Perquè, que jo sàpiga, ells no tenen cap Eva que arrossegui cap culpa immerescuda de pecat.

Segons dades de la conselleria de Salut de la Generalitat, el 2017 va haver-hi un total de 61.790 parts a Catalunya. El 62,1% va ser de tipus vaginal, el 26,3%, per cesària i l'11,3%, instrumental (amb ventosa o fòrceps). I només un 0,3% dels nadons van néixer de natges. Si sumem els parts per cesària més els instrumentals (que també ho passen més malament que en els parts vaginals), revela que més de 23.000 dones pateixen més del compte. És clar que, abans, algunes se'ns haurien mort. I val més depressió que mort, és clar!

Tanmateix, la Generalitat no els envia ni un esquifit paquetet de bombons a cap d'elles per animar-les, ni que sigui, una miqueta! Què costaria? Les farmacèutiques hi fan l'arròs, amb aquestes depressions. Perquè es veu que quasi totes necessiten al voltant d'un any d'antidepressius o analgèsics. I això vol dir, fent els números bàsics, que són més de 279.000 capsetes més de medicaments per any. Doncs que els regalin les farmacèutiques, els bombons! I això, només comptant els parts instrumentals i els de cesària. Perquè jo, sense necessitar cap dels dos, em vaig fer un bon tip d'anar a la farmàcia. I com jo, la majoria de paridores del meu grup. Doncs que a aquestes, si més no, els regalin una trufa! Que parir costa molt!

I qui no ha sentit mai l'acudit que, si parissin els homes, a les cases només hi hauria una criatura?

El que ara s'està plantejant el col·lectiu mèdic és la possibilitat de reduir aquestes cesàries perquè s'han adonat que algunes, però no ens diuen xifres, es podrien evitar. Es veu que, segons l'hospital al qual hagi d'acudir la dona paridora, per falta de recursos, corren més risc de patir una cesària que es podria evitar. I això és molt greu. No és, tinguem-ho clar, un gran esforç, parir una criatura? Doncs posem-hi tots els recursos possibles per fer-ho més passador! Que falten nens i nenes!

Amb la finalitat de reduir les cesàries innecessàries, a la regió europea, l'OMS ha convidat un grup d'experts del CatSalut per desenvolupar un projecte a fi de millorar les condicions de les dones que van de part. A més, Catalunya també lidera a Brussel·les un grup d'estudi sobre salut perinatal i un de depressió postpart. Esperem que serveixi per millorar, en general, els traumes dels parts.

I és que cal mimar les dones que van de part (siguin del tipus que siguin), perquè d'aquest sacrifici majúscul en depèn la conservació de l'espècie.