Fa 17 anys que, juntament amb la meva parella, vam prendre la decisió més important de les nostres vides: deixar les comoditats d'una ciutat com Manresa i anar a viure al poble de Rajadell. La primera reacció d'amics i familiars va ser la de dir: «Què se us ha perdut en un poble tan petit?», amb un cert to despectiu. Això em va fer pensar en com desenvolupar un relat per demostrar la importància dels pobles petits a través dels valors humans.

Aquí teniu el recull de sentiments que donen força als meus arguments. Sentiments que destaco en paraules, però que heu de saber que són sensacions que tinc i puc tenir cada dia, i que s'expliquen per si mateixos.

No sabeu la gratitud que sento quan el Tomàs, la Loleta o el Valentí em porten a casa amb tot l'orgull del món una bossa plena de tomàquets, carbassons, enciams i maduixetes totalment ecològics, «sense polvos», com diuen ells. Solidaritat quan decideixes passar una tarda amb la iaia del Joan i la Dolors perquè ells puguin anar un dia al cinema o a dinar fora. L'empatia que sents a flor de pell en saber el mal moment que estan passant els teus millors amics quan pateixen la greu malaltia d'un ésser estimat. Altruisme quan el Josep Maria fa de taxista del Ton i l'Enriqueta en acabar el ball de festa major. Les persones, la seva tendresa i bonhomia, són la benzina de la nostra societat.

Si ho traslladem a l'àmbit municipal, la bona gestió i estalvi, creant una mancomunitat per la gestió dels residus amb quatre pobles veïns més. Sumar sense prejudici, veure que la vila del costat també és la teva vila. Més paraules. Educació a través de l'escola Agrupació Sant Jordi, on la nostra quitxalla gaudeix d'una escola pública premiada amb el prestigiós Baldiri Reixac pels seus projectes i estratègies, com el tractament de la formació musical i plàstica de manera integrada en la vida de l'escola.

Finalment, en clau de país, el sentiment, la voluntat i la persistència d'esdevenir un estat independent està molt més arrelat, en proporció, als pobles petits que a les ciutats més grans. Potser perquè ho necessitem més.

Si un vehicle necessita una petita espurna per a la posada en marxa del seu potent motor, és de vital importància que el motor del nostre país es posi a carburar amb la guspira dels nostres petits pobles.