Hem de confiar i de tenir fe en les noves generacions. Sempre he estat al costat de gent més jove i confirmo reiteradament que la combinació intergeneracional és necessària i positiva. Ara ja fa anys que Manresa forma especialistes en medicina i és una evidència que la presència de gent jove i ben preparada enriqueix les organitzacions, el sistema sanitari, els usuaris i, també, els seus formadors, aquells que són els responsables d'ensenyar-los. Situacions com aquesta les podríem detectar en moltes empreses. I és així perquè els bons mestres també aprenen del seus alumnes, d'aquells estudiants inquiets que es qüestionen les coses. Tots aprenem de tots. La Manresa universitària, la que debat, la que avança, ens enriqueix. Com també enriqueix que els pares o els adults aprenguem dels joves.

Les noves generacions, com ha passat al llarg de la història i per pura condició humana, són un blanc fàcil de crítica i d'incomprensió. Suposo que en el futur, per molta intel·ligència artificial i robots que hi hagi, les friccions no desapareixeran perquè formen part de la llei de vida. En tot cas, encara que pugui semblar el contrari, el món millora. Ens sobren totes les morts, però al món hi ha un retrocés de víctimes de conflictes bèl·lics. D'ençà el segle XV ens trobem en el pic més baix de morts per guerres, segons es desprèn d'un treball rigorós de la Universitat d'Oxford. Aquest any, romanen actives al planeta 25 guerres, la més cruel de les quals a Sudan del Sud, i l'oficialment no declarada, a Mèxic, amb més de 100.000 morts en els darrers 15 anys amb el narcotràfic com a motor de la violència.

Les noves generacions llegeixen el món d'una forma diferent. Cada vegada hi ha menys litigis internacionals per un pedaç de terra perquè els que anhelen el poder tenen clar que l'economia pot tenir més força que molts exèrcits. La globalització permet que poques empreses dominin el planeta, però també fa possible que joves de qualsevol racó s'organitzin i clamin de forma sincronitzada i ben organitzada davant de tot tipus d'injustícies. Moviments internacionals poden assolir una gran embranzida en poques setmanes, a partir de les xarxes socials, una sèrie televisiva o qualsevol altre sistema de comunicació.

Els joves veuen i interpreten el món d'una forma més oberta. El món i el seu entorn més proper, el seu barri, el seu poble, la seva ciutat. Ho he dit en més d'una ocasió que, en general, qui valora millor el Centre Històric de Manresa són molts joves, i la darrera demostració l'hem viscut els últims dies amb el Festival Artístic del Barri Antic. Han estat capaços de moure milers de persones i convertir un espai d'arqueologia industrial, com és l'Anònima, en un centre artístic. Ells tenen una visió substancialment diferent de zones que pateixen el declivi. Llegeixen diferent i tenen menys prejudicis. Són joves i veuen oportunitats, pensen que tot o gairebé tot es pot revertir. Potser somnien més del compte, però què hi pot haver millor que somniar en positiu. El futur, i en bona part ja el present, és dels que són capaços d'imaginar i fer les coses d'una forma diferent.

Els que som menys joves, o directament grans, hem de tenir fe en les noves generacions perquè tenir una visió negativa del futur és massa fàcil i això ja ho sabem fer els que portem anys a la motxilla de la vida.