Trobo bastant sorprenent que el Congrés i el Senat espanyol, davant la constitució d'aquestes cambres, hagi posat en marxa un protocol a causa de la presència dels presos independentistes catalans que han estat escollits (quatre d'ells diputats i un altre, senador) en les eleccions del 28 d'abril passat. Així, el dia 8 de maig, el diari La Vanguardia donava a conèixer aquest protocol, segons el qual el pròxim 21, dia de la constitució del Congrés dels Diputats, els presos independentistes catalans que assistiran al ple arribaran des dels calabossos de la presó de Soto del Real al Congrés, custodiats pels agents dels cossos i forces de seguretat de l'Estat. Així, de Soto del Real al Congrés aniran custodiats per la Guàrdia Civil i, una vegada siguin en aquesta cambra, estaran acompanyats per la Policia Nacional. El protocol estableix que en arribar a la cambra, i per tal que puguin prendre possessió dels seus escons, els diputats Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, escollits el dia 28 d'abril passat com a representants dels ciutadans catalans, no aniran emmanillats, però sí que, amb un desplegament discret, hi haurà agents vestits de paisà que els custodiaran durant el temps que siguin al Congrés. El mateix protocol serà aplicat al senador Raül Romeva el dia que prengui possessió de la seva acta al Senat.

Per altra part, si només es tracta de permetre als diputats presos que prenguin possessió dels seus escons i se'ls impedeix que puguin treballar com a representants dels qui els van elegir, aquest acte del dia 21 serà només una operació de cosmètica. Caldrà vore si poden exercir, com hauria de ser, el seu treball com a diputats i senador, elegits pels seus electors. Perquè impedint l'exercici d'aquests diputats i senador, s'estaria alterant els drets dels electors que els han elegit. I d'aquesta manera el Poder Judicial estaria afectant el Poder Legislatiu.

Però la pregunta que em faig és: ¿per què aquest protocol no s'ha establit abans? ¿Per què no es va establir el mateix protocol davant la presència de diputats o senadors que, tot i no estar empresonats com els presos independentistes catalans, ells sí que eren uns delinqüents? ¿Per què no hi ha hagut abans una presència policial per vigilar diputats o senadors que, amb els seus actes del tot immorals, mentre propiciaven o declaraven la guerra o amb les seves activitats de frau i de cor-rupció amb la qual s'enriquien il·lícitament, ells sí que s'han pogut moure lliurement pels passadissos del Congrés i del Senat? ¿Per què aquesta diferència entre els presos independentistes catalans (un d'ells considerat pres polític per Amnistia Internacional) i els diputats que han abusat del seu poder?

Per això crec que abans del protocol preparat i pensat per als presos independentistes, el Congrés i el Senat haurien d'haver activat un protocol més important (i més urgent), amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil present en aquestes cambres, per vigilar (o custodiar) tots els qui ens han estafat i han abusat dels ciutadans amb la seva autoritat i el seu poder.