30 de juny de 2019
30.06.2019

Els còmics dels espanyols o els espanyols còmics

29.06.2019 | 22:45

Joan Barbé

Sempre m'he malfiat dels que et volen fer combregar amb rodes de molí, els que et volen fer creure d'on venim segons ells i on hem d'anar només pensant en ells. El ministeri de Defensa espanyol ha tingut la barra de recomanar un còmic sobre la nostra història, editat per l'entitat d'extrema dreta especialitzada a adulterar el passat a la seva conveniència, Somatemps. Es veu que la publicació és molt didàctica per a totes les catalanes i catalans, té nassos l'afirmació «per elevar la moral de la població». No és gens còmic que facin servir el còmic per «transmetre els ideals patriòtics nacionals i ridiculitzar els que fan costat a valors oposats» , però és ofensiu que aprofitin el pamflet per carregar contra l'Auca de la Història de Catalunya, d'en Joan Vilamala i Jaume Gubianas, perquè, segons els del «Ministerio», «és de marcat caràcter reivindicatiu i redueix el concepte de nació a l'espai geogràfic català», solemne bajanada geogràfica si parlen de la nostra nació i no la seva.


Aquests filibusters de la història haurien de saber que l'il·lustrador Jaume Gubianas és el millor dibuixant que tenim dels somriures, la il·lusió i els valors d'un poble, i a Joan Vilamala, membre del grup Esquirols encara viu en el cor i la memòria, el conec prou bé perquè vaig gaudir del privilegi de tenir-lo com a monitor del MIJAC, em va acompanyar una bona part de la meva infantesa i adolescència amb altres companyes i companys manresanes i manresans, fent-nos apreciar el valor de la paraula honesta i el so de la música, que sorgia de les conviccions de llibertat i justícia. El Joan va ser qui ens va ensenyar, cantant, que després de la lluita intensa vindrà el repòs i deixarem la terra adobada pel nostre esforç; que ai del poble, ai de la vila, que té un lladre per senyor, que si vol pau que sigui justa l'haurà de guanyar amb suor; que fent camí per la vida ens tocarà menjar la pols però veurem que són milers els homes que van vencent la por. Amb aquest Joan i Esquirols vam aprendre el significat de terra i poble i vam entendre llibertat, mercès a amics com ell no hem oblidat que en aquest país monàrquic els qui tenen la paella no la volen pas deixar i encara nostres cireres els fa gràcia, massa gràcia, remenar.


Els de l'anada d'olla madrilenya no saben que gràcies a persones com el Joan i el Jaume sabem d'on venim i on anem; per moltes històries que ens vulguin tergiversar sobre el que ha passat només n'hi ha una del que passarà; serà com nosaltres volem que sigui i no té res veure amb el que ells ens volen dibuixar.


La lletra del Joan i les il·lustracions del Jaume són l'autèntica història sentida, viscuda i reivindicada que portem dins el cor, aquella que ens volen embrutar sense adonar-se que menyspreant-la només aconseguiran que mai la deixem de cantar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Club Subscriptor Regió7

Avantatges i ofertes

Consulta les promocions exclusives vigents per als subscriptors de Regió7. 

 
Quiosc Regió7

Consulta l'exemplar d'avui

Al quiosc del diari pots llegir en format digital l'edició publicada en paper. 

 
L'últim El més llegit