És així com de vegades veiem l'actuació d'alguns jutges, que converteixen en corromput un tribunal que ha de jutjar rectament, a diferència del que ha de ser la veritable justícia, tal com ens mostra la Paraula de Déu: «Escolteu els vostres germans i jutgeu amb justícia les qüestions que es presentin entre ells o amb els forasters. En el judici sigueu imparcials; escolteu els humils i els poderosos sense por de ningú» (Dt 1:16-17). Així, Moisès es va envoltar d'uns ajudants, elegits d'entre les tribus d'Israel, «homes honrats, prudents i experimentats» (Dt 1:13).

Per això el papa Francesc ha dedicat el seu vídeo d'aquest mes de juliol als jutges: «Dels jutges depenen decisions que influeixen en els drets i en els béns de les persones». I per això mateix «llur independència els ha de mantenir allunyats dels favoritismes, de les pressions que poden contaminar les decisions que ells han de prendre». El Papa encoratja els jutges a seguir «l'exemple de Jesús, que no negocia mai la veritat». I acaba la seva intervenció tot demanat que «els qui administren justícia obrin amb integritat», perquè «la injustícia, que travessa el món, no tingui l'última paraula».

La Sagrada Escriptura ha estat sempre un crit a favor de la justícia i, alhora, de denúncia dels qui no obren rectament:»¿Sabeu què és fer justícia, poderosos? ¿Sentencieu entre els homes amb raó? Conscientment cometeu injustícies, és la violència el que pesa als vostres ulls» (Ps 57:2-3). I el salm 51: «T'estimes més el mal que el bé, enganyar que ser honrat» (Ps 51:5).

També el salm 63 ens posa en guàrdia amb relació als qui actuen amb falsedat: «Guardeu-me d'aquests temibles enemics, empareu-me contra el complot dels dolents, contra la conspiració dels qui van amb males arts» (Ps 63:2-3). I el salm 81 es pregunta davant uns jutges parcials: «Fins quan sentenciareu contra justícia afavorint la causa dels culpables?» (Ps 81:2). I encara, el salm 93 denuncia la injustícia: «¿Us podeu avenir amb un tribunal corromput que inventa delictes en nom de la llei?» (Ps 93: 3-4).

En la situació que vivim a Catalunya des de fa mesos, convé recordar les paraules de l'autor de la carta als Hebreus: «Recordeu-vos dels presos, com si fóssiu presos amb ells» (He 13:3). I les paraules de Jesús a l'Evangeli de Sant Mateu: «Era a la presó i em vinguéreu (o no) a veure» (Mt 25:36).

També el bisbe Pere Casaldàliga, el nostre bisbe Pere, profeta i poeta, compromès amb els qui sofreixen, va escriure unes paraules que són ben actuals: «Jo sóc jo i les meves causes. I les meves causes valen més que la meva vida», perquè «si no hi ha causes grans, la vida no té sentit». I afegia encara: «Els valents són els qui vencen la molta o poca por que tenen. Sigueu lúcids. Sigueu ferms. Estigueu units. Responeu a la persecució amb esperança. Responeu a la por amb unió».

Tant de bo que els jutges obrin rectament, sense deixar-se portar per favoritismes ni per prejudicis.