24 de agost de 2019
24.08.2019

Un autèntic saqueig

23.08.2019 | 22:11

En espera del preceptiu judici, i la sentència que se'n derivarà, cal prendre les xifres amb totes les precaucions, però tot indica que els rumors, les informacions confidencials, el rum-rum que corria per empreses, administracions públiques i cercles rellevants de la societat catalana i espanyola són certs.

Em refereixo a la teranyina d'intervencions, participacions, compromisos i interdependències entre administracions, empreses i família Pujol. Alguns ho volen concretar només en la persona del fill gran, Jordi Pujol Ferrusola, altres ho generalitzen a tota la família, però per les informacions aparegudes, els possibles beneficiaris serien tots ells en conjunt. Bé, fins a la sentència ferma, hem de mantenir la presumpció d'innocència, si bé hi ha proves tant, tan concloents que es fa difícil no admetre-les com a verídiques.

Recordo els meus anys de diputat en què érem molts els diputats/des amb informacions confidencials sobre tractes estranys en determinades grans obres del país, o sobre relacions perilloses entre polítics –funcionaris– empresaris, o sobre determinats tripijocs que feien tota la sensació de manipulació evident. Ara bé, alguns parlaven, o fins i tot fardaven, de contactes al més alt nivell i de tractes de favor, però cap d'ells estava disposat a parlar clar, i encara menys a denunciar fets concrets, amb documents sobre la taula, ni que fos ell/ella un dels perjudicats. L'omertà, la llei del silenci, era total i absoluta, malgrat les filtracions verbals, però mai documentals...

Fins que la cosa es trenca. I sempre es trenca quan algú de dintre acaba sent molt perjudicat, o apareixen batalles externes, amb relacions sentimentals mal acabades. El cert és que quan això passa, i algú troba un fil conductor, tibant aquest fil es pot arribar a trobar quilòmetres de material, com ha estat el cas.

Tanmateix, sorprenen les xifres. Fins ara, havíem assistit a un degotall de xifres, elevades per a qualsevol de nosaltres, però habituals en empreses de mitjà o alt nivell. Però, les dar-reres ja no són habituals, i la darrera de totes, suma del conjunt, surt de tota habitualitat, per entrar en el món dels escàndols de primer nivell.

Que Suïssa informés d'operacions per 26 milions ja són números elevats, però que la UDEF de la Guàrdia Civil informi que considera «provada», la xifra total de 290 milions és sorprenent per descomunal. Parlem de 290 milions d'euros, tot i que durant anys els actors tractaven amb pessetes. Ara es tracta d'euros.

Si el que sabem fins ara queda provat, el resum de les actuacions d'aquests actors és d'un saqueig. Un saqueig, en tota regla, sobre tot el país, i països propers o llunyans, beneficiant-se dels alts càrrecs d'una part de la família, amb el pare al capdavant. És molt greu, i sobretot molt decebedor.

Encara ressonen al meu cap les lliçons de moral que impartia Jordi Pujol des de la tribuna del Parlament, amb àmplies i llargues acusacions als socialistes de manca de patriotisme, dependència dels socialistes espanyol, i de falta d'ambició en les seves propostes per a la Catalunya del present i futur...

Sempre havia somiat vèncer, legítimament, CiU en unes eleccions en les quals poguéssim provar el cinisme del seu líder, i alguns dels tripijocs que coneixíem però no podíem provar. Al final, la destrucció de CiU no ha vingut d'unes eleccions, sinó de la mateixa destrucció interna, fruit de tants anys de prepotència, tripijocs, ús i abús dels sentiments, en benefici propi. Trist. Realment trist, perquè envia un missatge intern i extern del nostre país, i provoca un dany terrible, a tots els nivells: 40 anys de democràcia i institucions recuperades, 40 anys de saqueig, amb col·laboracions i participacions de múltiples persones, des de multitud d'institucions i organismes del país.

Que la Justícia faci el seu curs. Volem saber tota la veritat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Club Subscriptor Regió7

Avantatges i ofertes

Consulta les promocions exclusives vigents per als subscriptors de Regió7. 

 
Quiosc Regió7

Subscriu-te a Regió7

Descobreix una manera diferent de llegir l'edició en paper del diari amb la nostra versió digital. 

 
L'últim El més llegit