El capitalisme és un sistema terriblement cruel, un sistema que destrueix tot allò que toca. Un sistema que necessita la destrucció de l'entorn per crear «riquesa». Com a humans estem abocats al fracàs si seguim per aquest camí previ a l'huracà destructiu del planeta. Aquests dies el món sencer és testimoni de com l'Amazònia i altres boscos de vital importància per a la salut del planeta són arrasats pel foc que es propaga sense treva a través dels diversos continents. Però aquesta no és l'única conseqüència, en el cas del Brasil parlem d'un govern que presumeix d'afavorir l'extracció de recursos abans que la preservació de la vida, en un pur i suïcida capitalisme salvatge. El bosc tropical més gran del món és hàbitat del 10% de la biodiversitat del planeta i llar de més de 34 milions de persones, inclosos prop de 500 pobles indígenes. A més, els boscos amazònics juguen un paper crític en la mitigació del canvi climàtic, i aquests terribles incendis aguditzaran sense contemplacions la crisi climàtica global, a causa de les emissions de carboni procedents de la crema de vegetació i la matèria orgànica dels sòls.

Aquests dies també es reunia el conegut com a G7 (els països del G7 representen més del 64% de la riquesa global) davant la crisi climàtica i en resposta a les declaracions del president francès, Emmanuel Macron, demanant incloure els incendis de la selva amazònica a l'agenda del G7. El resultat va ser que van fer una mena de teatre sense resultats pràctics, i el resultat del teatre va ser que van oferir diners al Govern de Bolsonaro. Però aquí no hi ha res bé! El G7 va oferir 20 milions de dòlars per col·laborar a l'extinció dels incendis de l'Amazònia, que és una minúcia per als països més rics del món. Només cal veure que una empresa com el Club de Futbol Barcelona paga aquí 170 milions d'euros per Neymar, i fa uns mesos es van recaptar 850 milions per Notre-Dame en 3 dies i sense reunió. Parlem de l'Amazònia i la repercussió ambiental a tots els nivells que aquest desastre està tenint i tindrà com a regulador del clima i pèrdua biològica, i cal afegir que es parla poc dels autèntics amos d'aquesta meravella, que són els pobles originaris que estan patint un genocidi a mans d'aquest criminal ambiental i dels pobles originaris que és Bolsonaro. Aquest impresentable neofeixista té clar que pot treure més diners de les mans de multinacionals i també dels racistes terratinents que estan cremant aquesta joia biològica mundial que és l'Amazònia. Que aquest G7 hipòcrita podria fer molt més pressionant amb boicots i pressions diverses, està molt clar. Que amb aquesta quantitat de diners que oferia i com està el panorama de corrupció al govern feixista de Bolsonaro se solucionava poc i és un gest de cara a la galeria, també està molt clar. Però què pot oferir un G7 que té personatges similars ideològicament propers com Trump? El govern ultradretà de Bolsonaro tenia tots els números per no acceptar-ho i no vincular-se a compromisos. I mentre els líders dels països més rics perden el temps i pensen només en la seva economia, un pulmó i regulador del clima del planeta es crema.

Tinc clar que les generacions que venen darrere ho passaran molt malament perquè anem cap al desastre i serà per culpa de dements com Bolsonaro, dels quals en tenim uns quants, però també de tots els que els donen suport d'alguna manera. Les properes mobilitzacions i vagues de setembre pel clima són una oportunitat de capgirar el desastre a què ens enfrontem com a humanitat. Espero pel bé de tots que siguin massives.