16 de octubre de 2019
16.10.2019

Els homes que segresten la veritat amb la injustícia

15.10.2019 | 23:34

En els moments dolorosos que estem vivint a Catalunya, amb una sentència duríssima contra els líders independentistes, em ve a la memòria un llibre que vaig llegir fa temps: El secuestro de la verdad (que té com a subtítol: Los hombres secuestran la verdad con su injusticia), dels jesuïtes X. Alegre, J. I. González Faus, F. Manresa, R. de Sivatte i J. O. Tuñí, publicat per Sal Terrae.

Per altra part, diumenge passat, al diari Avui hi havia una entrevista a Xavier Casanovas, director del Centre d'Estudis Cristianisme i Justícia. El Sr. Casanovas deia, referint-se a la Carta als Romans (1:18): «Els homes segresten la veritat amb llur injustícia». Per això Xavier Casanovas ens alertava d'un perill greu per a la democràcia, que s'esdevé «quan surten molts polítics dient coses que sabem que són explícitament mentida, però passen sense cap mena de contrast».

En aquesta entrevista, publicada unes hores abans de conèixer la sentència del judici contra els líders independentistes, Xavier Casanovas deia: «Allò que s'instal·la com a veritat en la nostra societat té a veure amb el interessos de cadascun». Per això, «quan la democràcia fa fallida, els homes forts, perquè generalment són homes, acaben imposant el seu discurs i la seva veritat. És la situació en què ens trobem avui». I és que «allí on no hi ha criteri de veritat s'instal·la la llei del més fort».

Per contra, deia encara Xavier Casanovas, «la veritat que proposa el cristianisme és la centralitat de la persona i sobretot la centralitat dels qui més pateixen».

En aquests moments dolorosos que viu Catalunya, cal encara tindre present la Carta als Hebreus, quan el seu autor ens diu: «Recordeu-vos dels presos, com si fóreu presos amb ells» (He 13:3).

Per altra part, diverses entitats cristianes, com Justícia i Pau, l'Escola Pia de Catalunya, el Grup Sant Jordi, les Vedrunes de Catalunya o la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, han donat a conèixer una nota on diuen que «aquesta sentència és un seriós pas enrere per a la resolució del conflicte polític que afecta Catalunya i posa en perill la convivència democràtica». Aquests grups cristians se sumen a «iniciatives cíviques i pacífiques que expressen un rebuig a aquesta decisió judicial». A més, declaren que ja és hora que «es posi fre a la judicialització d'aquesta situació i s'iniciï de manera urgent i immediata un procés multilateral de diàleg polític que permeti avançar cap a una resolució democràtica i duradora».

I és que amb una sentència política i amb la presó dels líders independentistes no es resol aquesta situació. Cal recordar que en aquest conflicte polític, és la política qui ha de trobar una sortida a la situació que viu Catalunya, ja que el futur d'aquest país no el pot decidir el Tribunal Suprem.

En un món que viu immers enmig de tantes mentides o de mitges veritats (que és el mateix), cal fer present en la nostra vida les paraules de Jesús que trobem a l'Evangeli de Sant Joan: «La veritat us farà lliures» (Jo 8:32).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Club Subscriptor Regió7

Avantatges i ofertes

Consulta les promocions exclusives vigents per als subscriptors de Regió7. 

 
Quiosc Regió7

Subscriu-te a Regió7

Descobreix una manera diferent de llegir l'edició en paper del diari amb la nostra versió digital. 

 
L'últim El més llegit