Amb l'obertura de la nova sala d'exposicions del Convent de Sant Francesc, Berga s'ha començat a plantejar què s'ha de fer amb l'espai restant de l'edifici cedit pels franciscans a la ciutat per 25 anys -esperem que prorrogables. Hi ha qui aposta per convertir l'antic convent en un pol cultural de la capital del Berguedà. És una bona idea, o simplement passa que a alguns els perd l'estètica?

D'entrada cal dir que aquesta decisió hauria de prendre's de forma participativa, després d'un procés d'informació i debat amb visió global i de llarg termini que impliqués molts diferents agents (des del sector cultural fins al món veïnal, els grups polítics, les entitats de tot tipus, els representants de l'economia?).

En tot cas, pel que fa al fons de l'assumpte, la pregunta especialitzem Sant Francesc en matèries culturals? No té una única «bona resposta». Per arribar a una bona decisió sobre això s'haurien de considerar diferents factors. En primer lloc, s'hauria d'analitzar si la ubicació a Sant Francesc d'altres serveis i equipaments culturals generaria sinergies amb la sala d'exposicions i entre ells: el simple veïnatge no garanteix que es creï valor públic afegit. De totes maneres, sembla que sí que podria haver-hi sinergies en el cas de portar al costat de la sala d'exposicions la biblioteca, l'arxiu comarcal -necessitat d'un espai en condicions-, el museu comarcal o un hotel d'entitats culturals, ja que es pot pensar que podrien tenir usuaris compartits, realitzar accions conjuntes, optimitzar els recursos emprats -per exemple seguretat, consergeria, neteja?-, etc.

Ara bé, aquest no pot ser l'únic criteri a considerar. A banda dels requisits de funcionalitat que exigeix cada possible nou ús (que ja poden fer descartar algunes opcions), el tema de l'accessibilitat al recinte (s'han de salvar pujades importants per arribar-hi) no és una qüestió menor: la gent gran i les persones amb problemes de mobilitat han de poder accedir a Sant Francesc còmodament, sigui amb transport públic, escales mecàniques, cotxe o altres solucions. Alhora, s'han d'evitar els problemes circulatoris i d'aparcament que una major afluència de vehicles a la zona de ben segur ocasionaria.

D'altra banda, s'han d'analitzar els possibles efectes indirectes (externalitats positives i negatives) de les decisions que s'adoptin. Portar nous serveis al convent podria ajudar a donar vida i potenciar el barri vell, sí, però des del punt de vista de ciutat, quelcom també a discutir és si és bo o no concentrar gairebé tots els serveis culturals al capdamunt de la vila; així, el trasllat de la biblioteca i de l'arxiu a Sant Francesc deixaria sense equipaments culturals tot el sud de la ciutat. Finalment, caldrà trobar finançament per a qualsevol inversió que s'hagi de dur a terme; en alguns casos -biblioteca- això apareix més factible que en altres.

En resum, què s'ha de fer a/amb Sant Francesc no és un assumpte fàcil, i cal molt de rigor a l'hora de discutir-ho. Precisament per això hem de lamentar que fins ara s'hagin fet les coses sobre la marxa, sense debatre ni aprovar abans un pla d'usos global de l'edifici del convent ni un pla d'equipaments de tot Berga.

Acabo amb un prec: dotem la sala d'exposicions d'una o més sales d'exhibició permanent dedicades a donar a conèixer i homenatjar els artistes berguedans. Els ho devem.