El proppassat mes d'octubre va fer deu anys justos de l'inici de la meva col·laboració periòdica en aquesta tribuna d'opinió del diari Regió7. Han estat, doncs, 274 articles -comptant el present i si no m'he descomptat- on he tingut l'oportunitat de divulgar públicament el meu parer sobre temes diversos, habitualment d'actualitat. Tot va començar arran de l'oferiment que em va fer el seu director, Marc Marcè, a qui li agraeixo que m'oferís la possibilitat de disposar d'un espai particular en aquest mitjà de comunicació. Inicialment la seva proposta em va agafar una mica a contrapeu i vaig tenir dubtes sobre si seria capaç de mantenir una certa regularitat en la meva col·laboració escrita. Però no vaig dubtar gaire estona i vaig acceptar de seguida el repte. I, gairebé sense adonar-me'n, ja ha passat tota una dècada.

Des del primer moment he tingut llibertat absoluta per tractar els temes que m'han vingut de gust. I tots ells els he exposat a partir de la lectura d'un llibre que m'ha inspirat o bé m'ha servit per complementar, directament o indirectament, allò que volia explicar o comentar. Ho he fet de manera sempre espontània, amb poca planificació prèvia i sense buscar cap mena d'equilibri temàtic o argumental. La situació política que estem vivint al nostre país, força convulsa, que ha anat in crescendo durant aquest període temporal, m'ha portat a parlar sovint del procés d'emancipació nacional de Catalunya en el qual estem immersos, de manera preferent. Tot, amb la intenció de ficar-hi cullerada personal intentant contribuir -modestament i amb molt menys coneixement i transcendència que altres articulistes de més trajectòria i reputació- a comentar el panorama i posar en valor tot el que es fa des de la societat civil per esdevenir un país lliure en un futur més o menys proper. Què hi farem! La cosa ha anat així.

Aquests deu anys han estat també molts frenètics en tots els àmbits. Els canvis socioeconòmics que hem viscut ens estan portant a un nou escenari sense gaire temps per pair-lo. I encara som relativament lluny de tenir una certa estabilitat que ens doni un punt de pausa per analitzar-lo i viure'l plenament. En el món del llibre -que és professionalment el meu- l'evolució cap a realitats diferents també ha estat important, però s'ha mantingut, això sí, el paper predominant del suport tradicional en paper. Recordo que aquells anys hi havia gurus que li cantaven les absoltes i, si bé ha anat agafant terreny el llibre electrònic, no ha igualat, ni de bon tros, el de paper. De tota manera sí que s'imposa una reflexió serena pensant en clau de futur. Això és el que fa Bernat Ruiz, editor i estudiós del sector, al seu llibre Desencadenats. Un nou mercat per al llibre independent, Edicions Saldonar. És un bon assaig, on, a banda de realitzar una bona crònica dels canvis tecnològics esdevinguts als últims anys en el nostre àmbit, s'atreveix a plantejar nous escenaris en la producció, la logística i la comercialització futura del llibre. De lectura indispensable per a tots els que formem part de la cadena, inclosos els lectors.

En fi, acabo donant les gràcies als qui em llegiu habitualment o circumstancialment. Doneu sentit a l'exercici que faig de compartir la meva opinió sobre la realitat que ens toca viure.