Sí que es podia però ha costat. No només perquè, en retrospectiva, el pacte amb el PSOE es podia haver donat ja el 2015, quan ambdós sumàvem 12 milions de vots, i que situant-nos ja respecte l'abril d'aquest any, aquest 10-N l'esquerra en el seu conjunt hem perdut un milió de vots -més o menys com la dreta-, són moltes les que es van sentir decebudes i no van tornar a les urnes.

Cost en vots i també el cost de reforçar l'extrema dreta. Per a mi és un cost alt i, tot i així, després de tant tactisme i incertesa, el preacord de govern a l'Estat em sembla la millor notícia i a més a més s'ha fet història -a l'Estat mai s'ha donat abans un govern de coalició. Per fi, entrem en la normalitat respecte a Europa i amb un govern que -si el deixen- també podrà ajudar a canviar models econòmics a l'espai europeu.

Per tot això, crec fermament que aquest serà el millor govern que podrem tenir en aquests temps a l'Estat i a Catalunya, només cal veure les reaccions de la dreta, els poders econòmics i el «sursum corda». La reacció dels reaccionaris és el millor aval i bloquejar aquesta possibilitat, des de Catalu-nya, seria la pitjor notícia per als catalans i les catalanes i una alegria per a les dretes espa-nyoles.

Essent cert que cal introduir i millorar aspectes que incloguin més enllà del que ara diu el punt 9 respecte a l'agenda catalana i altres en matèria social i econòmica, a algú que s'estimi Catalunya, la seva gent i les seves institucions, li pot semblar millor que el pacte fracassi? Doncs sembla que sí. Als que els continua pesant més l'estratègia electoral en clau interna que obrir un marc de diàleg i solucions.

Per mostra, la CUP, quan ens demana als Comuns no subscriure el pacte. Sí, la direcció de la CUP, increïblement, no vol donar suport a un pacte progressista i es permet dir als Comuns que ens hem «venut» o que «apostem pel mal menor». Doncs sí, nosaltres preferim el «mal menor i els beneficis col·lectius majors», per això a diferència d'ells no hem posat mai a presidir la Generalitat presidents de dretes que, a més a més de no complir cap objectiu per obtenir una major quota de sobirania per a la nació, han mantingut i ampliat les retallades d'una manera que no ha passat a cap altre lloc de l'Estat.

Els partits independentistes del Govern de Catalunya, que demanen -com ho hem fet nosaltres- al govern de l'Estat «sit and talk» (asseure's i parlar), impediran la formació d'un govern a l'Estat amb Podem que vol entomar el repte i posar les bases per al diàleg? Posaran línies vermelles i no voldran influir a rebaixar la tensió, la repressió i trobar una solució per als presos i les preses polítics? Impediran un govern que vol invertir en les persones, mantenir i ampliar drets per a tots i totes, catalans i espanyols? Si no és això, i amb els números a la mà, prefereixen un govern amb PP i Vox que ho arrasi tot?

Estic convençuda que no, i que el seu vot estarà a l'alçada del que necessitem com a societat, i que de cap de les maneres se situaran al mateix nivell que la dreta i extrema dreta espanyoles.