El catedràtic Excàtedra Magne va escoltar amb disgust la consulta d'aquell alumne que l'havia despertat de la migdiada.

-Professor, es parla molt de l'amenaça del feixisme, però què és realment?

-El feixisme, benvolgut, és una ideologia i un moviment polític que va sorgir a l'Europa d'entreguerres...

-La Viquipèdia la sé llegir solet. Sap perfectament què és el que li estic preguntant.

-D'acord -va replicar el catedràtic, sobtadament interessat per aquell alumne-. Entra a la web del Centre d'Estudis d'Opinió. Ves al primer estudi de la llista, «Cosmopolitisme i localisme a Catalunya 2019». Quan hi siguis, selecciona «dossier de premsa». I quan se't descarregui, busca la pàgina 26.

-Fet.

-Què hi veus?

-Les respostes a la pregunta «Amb quina de les següents frases està vostè més d'acord: a) La democràcia és preferible a qualsevol altra forma de govern. b) En algunes circumstàncies, un govern autoritari pot ser preferible a un de democràtic. c) A la gent com jo, tant ens fa un règim democràtic que un de no democràtic».

-I quins resultats dona?

-Quasi un set per cent dels enquestats està a favor d'un govern autoritari «en algunes circumstàncies» i més del deu per cent és dels que «tant ens fa». Un 77% creu que «la democràcia és preferible a qualsevol altra forma de govern».

-Amb això ja delimitem una mica la qüestió en termes generals. Ara passem a la pàgina següent, que detalla les respostes segons el record de vot. On es troba el rebuig més intens al govern autoritari?

-A veure... A la columna de Vox hi ha una nota per no fer-ne cas, per mostra insuficient a l'enquesta. Pel que fa a les altres, els més aferrissats demòcrates són els votants de Junts per Catalunya, d'ERC i d'En Comú Podem, entorn del 90% que defensen la democràcia com a preferible sempre. En els socialistes baixa al 80%. En els de Ciutadans, al 65%. I en els del PP, al 50%.

-Veus? Ja sabem més coses. Les enquestes sempre són instructives!

-M'està dient que un de cada quatre catalans és feixista?

-Seria una afirmació molt agosarada. Però una cosa has de tenir sempre present: la relativització de la democràcia i la tolerància a les solucions autoritàries aplanen el camí al feixisme.

-Gràcies, professor. El deixo continuar la migdiada.