Així va parlar el politòleg Xerrameques a la ràdio: «Els socialistes de Santpedor han trobat la solució de la qüestió catalana».

-Mani? -va preguntar el conductor del programa.

-A Santpedor es va celebrar un referèndum sobre la festa en què desenes de joves maregen una vaqueta. Els contraris van guanyar la votació per un marge molt estret, només del 2%, i els regidors socialistes diuen que tan poca diferència no justifica eliminar l'activitat.

-Si es convoca una consulta, no s'ha d'aplicar el resultat? Fer altrament no constituiria una desconsideració als votants?

-Dius bé, però els socialistes tenen les seves raons. Afirmen que la meitat de santpedorencs estimen la festa i n'han de poder gaudir, i en tot cas s'ha d'inventar una diversió alternativa per als altres.

-Per arribar a aquest punt no calia una consulta.

-Si tots els actes de les festes majors es portessin a referèndum, molts es deixarien de fer.

-Ens desviem. Què tenen a veure les vaquetes amb la qüestió catalana?

-L'episodi apunta clarament una via de solució.

-I en què consisteix?

-En què l'Estat convoqui el famós referèndum d'independència i només en faci cas si el guanya. Fins ara ha rebutjat convocar-lo, per la dèria de la unitat indissoluble, però amb la «via sociosantpedorenca» el problema desapareix. Sabem que el resultat, fos quin fos, es donaria per un marge molt estret, com a les vaquetes. Si surt que no a la independència, no passa res i ens quedem com estàvem. I si guanya el sí per poc marge, l'Estat fa com el PSC de Santpedor i diu: «Aquesta escassa diferència no justifica modificar una tradició tan antiga i arrelada com l'espanyolitat de Catalunya». Fins i tot hi pot afegir: «Els qui volen ser espa-nyols han de poder-ho ser, i als altres, que la Generalitat els organitzi festivals folklòrics i sardanistes per sadollar-se de catalanitat».

-Ja ho veig: d'aquesta manera, guanyi qui guanyi, guanyen els de sempre.

- Quod erat demonstrandum -va reblar el politòleg amb una llatinada pedant.

-Així, els socialistes de Santpedor han volgut enviar un missatge a la Moncloa?

-No, home, no! L'únic que busquen són els vots dels partidaris de la festa de la vaqueta. Pensa que tenen dos regidors de tretze. Per millorar aquest resultat s'agafen al que sigui.

-Que llestos.