Aquest era títol de l'article que escrivien Felipe Guardiola i Enrique Linde (Levante, 29 de novembre de 2019), on feien referència a l'opuscle: «L'art de la mentida política», de Jonathan Swift i John Arbuthnot. Segons Guardiola i Linde, Swift i Arbuthnot definien la mentida política com «l'art de fer creure al poble falsedats saludables». Guardiola i Linde deien en el seu article que «en una societat política moderna integrada per ciutadans hauríem de rebutjar la mentida política i penalitzar els seus autors», ja que «en l'actualitat, a Espanya se sent amb freqüència que els nostres polítics menteixen». Linde i Guardiola posaven els exemples de la ministra d'Economia al govern del president Rodríguez Zapatero, que durant la campanya electoral de 2012 va mentir, en dir que s'estava complint la xifra de dèficit públic acordada per la Comissió Europea, quan això era fals. O el president Felipe González, que va passar del lema: «OTAN, d'entrada no», a defendre l'entrada d'Espanya a l'OTAN. O el canvi del president Pedro Sánchez, que de demonitzar Unides Podem, ha passat a l'abraçada amb Iglesias. O el president Rajoy, que va prometre no apujar l'IVA i el va apujar o quan va dir que no hi havia cap militant del PP condemnat per la Gürtel. O Aznar quan digué que «sense violència» es podia «parlar de tot», cosa que és mentida. I encara, quan afirmà que a l'Iraq hi havia «armes de destrucció massiva».

Però el cas més recent ha estat el canvi d'actitud del ministeri de Foment pel que fa al Corredor Mediterrani. José Luis Ábalos, actual ministre en funcions de Foment, digué a Barcelona que el Corredor Mediterrani estaria llest el 2021 (Público, 27 de setembre de 2018). Però a la reunió a Elx, el 28 de novembre passat, Pedro Saura, secretari d'Estat d'Infraestructures del ministeri de Foment, afirmà que Foment vol tenir acabada aquesta infraestructura el 2025 (Levante, 28 de novembre de 2019).

Aristòtil desaprovava la mentida així: «El càstig del mentider és no ser cregut quan diu la veritat». I Nietzsche deia: «El que més em va molestar no és que m'hagis mentit, sinó que d'ara en endavant no podré creure en tu». Per això, ¿serà veritat, com ha dit Foment, que l'autopista AP-7 serà gratuïta a partir de l'1 de gener de 2020?

Com diu Jason Stanley, «els governs sempre ens han mentit». L'autor del llibre: Fatxa, diu que el seu deure «com a filòsof és defensar la veritat», cosa que haurien de fer també tots els polítics. Perquè, com deia Jesús, «la veritat us farà lliures» (Jo 8:32).

Caldria retornar a «la política com a vocació», títol de la conferència de Max Weber (com ens recordava Xavier Domènech el dia 5 passat a Regió7). Perquè, com diu el papa Francesc, «la política és una de les formes més altes de caritat, perquè busca el bé comú», entesa la caritat com la sol·licitud i el treball pels altres. I per això, deia el Papa, «és un deure treballar per la política».