No us espanteu! Això no ha passat a Catalunya. Els fet varen passar el febrer del 2018 (però el judici és de fa menys de dos mesos) a Ciudad Naranco, a Oviedo. On tenen un alcalde popular amb el suport de Cs.

Un home va atropellar i matar una dona, en un pas zebra. Normal? Ho trobo terrible!

La pobra dona, una velleta de vuitanta anys, estava creuant el carrer correctament. Tot i haver-hi bona visibilitat, el terra era moll perquè plovia. L'home es va distreure i va atropellar-la. Caram, a Oviedo, de matar amb atropellament en diuen distracció. Per a mi, tant si va ser una distracció com no, el resultat és delictiu.

La Fiscalia en un primer moment va emetre un veredicte d'homicidi per imprudència greu. I va demanar un any i mig de presó i la retirada del carnet de conduir durant dos anys i mig per al conductor homicida.

Però, ai las! Després va repensar-s'hi, i el que primer li havia semblat un homicidi, va resultar ser només una distracció, un descuit de dos segons que li hauria pogut passar a qualsevol. Veuràs, la meva família ha conduït durant generacions en dies de pluja i mai no ha atropellat ni matat cap dona. Ni cap home. Ni cap criatura de Déu. Potser a Oviedo tenen un diccionari diferent i matar per descuit és com no matar.

També hem de recordar que la paraula fiscalia -que últimament surt als mitjans de comunicació dia sí, dia també- ha quedat connotada molt negativament, quant a mala praxi en determinats temes, per tenir els criteris morals altament desenfocats.

I ara no sabem per quins set sous -però els mals costums habituals ens porten a mal pensar per tot el que hem vist i sentit-, el fiscal i la defensa de l'acusat han arribat a un acord per canviar el veredicte inicial i dir que es tracta senzillament d'un homicidi per imprudència lleu. Quin canvi! Han passat de greu a lleu. Justament, el contrari. Potser en un primer moment s'havien descuidat les ulleres o no havien dormit prou bé o potser estaven piocs. Encara que jo diria que tot això els va passar el dia del segon veredicte.

I sense donar pràcticament explicacions! Es veu que la fiscalia, en altres terres, però sense passar els Pirineus, també és aforada.

I en passar de greu a lleu, el resultat de matar una dona en un pas zebra només costa 540 euros. I a sobre, no retiren el carnet de conduir ni dos diumenges i mig.

Això vol dir que haurà de pagar sis euros al dia durant tres mesos. Més barat que un col·leccionable de mig any!

Com a atenuants, es veu que l'home conduïa a trenta quilòmetres per hora i no va donar positiu en el test d'alcoholèmia; però això ja deurien llegir-ho en el primer atestat. Potser faig suposició arriscada.

I és que estem tan acostumats que les fiscalies afinen el que volen, que ja no ens estra-nya res. Però sí, cal denunciar els fiscals que tenen per costum afinar i canviar de parer tant, com de blanc a negre.